Rezultatele unui studiu recent arată că elementele prezente în cele patru medii în care se învârt tinerii din ziua de azi contribuie decisiv la abuzul de alcool al adolescenţilor. Aceste medii care influenţează comportamentul tinerilor sunt familia, grupul de prieteni, şcoala şi cartierul.
Studiul sugerează faptul că orice risc ce apare în una dintre „zone” poate fi crescut sau, dimpotrivă, scăzut de atributele altui mediu.
Cercetările şi experimentele făcute anterior se concentraseră pe legăturile pe care fiecare individ le are cu familia şi cu prietenii. S-a ajuns la concluzia că este foarte important să fie examinate şi legăturile existente între toate mediile sociale în care respectiva persoană trăieşte.
În timpul studiului, oamenii de ştiinţă au analizat informaţiile referitoare la 6.544 de adolescenţi, cu vârste cuprinse între 11 şi 17 ani, înscrişi la trei şcoli din statul Carolina de Nord. Subiecţii au fost monitorizaţi de cinci ori, o dată la şase luni. Tinerii din clasele a VI-a, a VII-a şi a VIII-a au fost primii monitorizaţi, iar cei din clasele a IX-a şi a X-a au fost analizaţi la sfârşitul studiului. S-a constatat că elementele prezente în toate cele patru medii de viaţă jucau un rol important în decizia tinerilor de a abuza sau nu de alcool. Cercetătorii au descoperit şi că adolescenţii au predispoziţia de a abuza de alcool dacă sunt martori la consumul de alcool al persoanelor din jurul lor, din oricare mediu social dintre cele patru.
În afară de această „componentă”, celelalte caracteristici ale acestor medii au tendinţa de a spori sau de a reduce riscul de abuz de alcool.
De exemplu, riscul ca adolescenţii să fie influenţaţi de colegi să consume alcool scade în momentul în care părinţii îşi supraveghează strict copiii. În schimb, riscul de a consuma alcool din cauza influenţei colegilor este mai mare când în familie există un conflict sau când mai mulţi membri ai familiei sunt consumatori de alcool.
„Abuzul de alcool în rândul adolescenţilor este un comportament condiţionat de mediul social. Studiul nostru nu face decât să confirme faptul că ei sunt foarte bine ancoraţi în acest mediu social format din familie, prieteni, colegi de şcoală şi vecini şi că toţi aceştia sunt factori importanţi pentru dezvoltarea tinerilor”, a explicat autoarea studiului, Susan T. Ennett, profesoară în cadrul Universităţii din Carolina de Nord.