Aveţi peste o sută de contacte în lista de messenger? Sunteţi însă sigură că toate aceste persoane pot fi considerate „prietene”? Specialiştii în domeniul relaţiilor umane vă ajută să faceţi o distincţie între cel care se numeşte prieten şi cel care vă este o simplă cunoştinţă.
Între colegi, verişori, persoane întâlnite în vacanţă, prietene din copilărie şi profesoara de dans, trebuie să faceţi o selecţie pentru a stabili care dintre aceştia pot fi numiţi prieteni şi care sunt simple cunoştinţe.
Iată câteva puncte de referinţă asupra cărora ar trebui să reflectaţi în cazul în care aveţi dubii dacă o persoană vă poate fi considerată prieten sau simplă cunoştinţă.
Există un motiv clar pentru care între cuvintele „prieten” şi „cunoştinţă” există o diferenţă. Aceste două cuvinte nu semnifică acelaşi lucru.
Un prieten este acea persoană de care cineva este legat printr-o afecţiune deosebită, bazată pe încredere şi stimă reciprocă, pe idei sau principii comune, în timp ce o cunoştinţă este o persoană pe care o cunoaşteţi, dar cu care nu aveţi raporturi particulare.
Iată câteva exemple concrete:
Prietena din copilărie. Cea care a fost alături de dumneavoastră în toate momentele fericite sau mai puţin fericite ale vieţii: de la moartea animalului de companie, la momentul în care aţi trăit experienţa primului sărut sau reuşita la examenul de facultate. A fost prezentă în toate etapele importante ale vieţii dumneavoastră. Chiar dacă drumurile voastre s-au despărţit, ştiţi foarte bine că este de ajuns un simplu telefon pentru a vorbi cu aceasta ca şi cum ieri aţi fi fost împreună.
Prietena de încredere. Este cea căreia nu-i ascundeţi nimic şi nu vă este teamă să-i dezvăluiţi secretele dumneavoastră, chiar şi cele mai stânjenitoare. Ea nu vă judecă şi va fi mereu gata să înţeleagă toate ciudăţeniile dumneavoastră. Onestitatea sa nu o împiedică însă să fie lucidă şi să vă tragă de mânecă atunci când greşiţi. Discuţiile dintre voi pot fi dure, dar ştiţi cu siguranţă că sunt spre binele dumneavoastră.
Prietena discretă. Nu vă vedeţi în fiecare săptămână, nu vorbiţi foarte mult la telefon şi cu toate acestea ea înţelege imediat ceea ce vi se întâmplă. Este o salvatoare, vă puteţi baza pe ea în cazul în care aveţi probleme grave şi ştiţi că sunteţi mereu una alături de cealaltă. Nu cunoaşte toate etapele şi istoria vieţii dumneavoastră şi tocmai din acest motiv părerea sa poate fi foarte utilă pentru faptul că este obiectivă.
Prietena înţeleaptă. Este mai expertă decât dumneavoastră, vă judecă şi vă încurajează. Vă oferă o serie de exemple din propria experienţă şi vă ajută să deveniţi o persoană mai bună. Este prezentă mereu în momentele dificile ale vieţii dumneavoastră, dar şi în cele de bucurie. Poate fi considerată un adevărat far ce vă luminează calea.
Prietena complice. Vă întâlniţi, discutaţi despre tot felul de lucruri utile sau inutile, puneţi la cale escapade şi nu vă plictisiţi niciodată atunci când sunteţi împreună. Atunci când vă despărţiţi, vă gândiţi la toate conversaţiile pe care le-aţi avut cu ea şi nu vă doriţi decât un singur lucru: să vă reîntâlniţi.
Este posibil uneori să găsiţi toate aceste caracteristici reunite într-o singură persoană. Este vorba, cu siguranţă, de cea mai bună prietenă a dumneavoastră.
Simplele cunoştinţe
Partenera de shopping. Este cea cu care vă face plăcere să ieşiţi la cumpărături. Vă împrumutaţi una alteia haine şi vorbiţi despre ultimele tendinţe în modă. Apreciaţi foarte mult stilul ei vestimentar, însă vă daţi seama că în afară de asta nu aveţi prea multe lucruri în comun cu ea.
Partenera de petreceri. Este o fată foarte frumoasă, o adevărată bombă sexy, simpatică, strălucitoare şi cu simţul umorului. Compania ei este foarte plăcută şi vă face să simţiţi că este un privilegiu faptul că faceţi parte din lista ei de invitaţi la distracţii. Ciudat însă că niciodată nu simţiţi nevoia de a vorbi cu ea la telefon în afara momentelor în care vă adresaţi invitaţiile de a ieşi în oraş.
Colega de birou. Ieşiţi la ţigară, glumiţi atunci când sunteţi la serviciu şi vă preparaţi una alteia cafele. Atunci când organizaţi însă o cină cu prietenii nu o invitaţi niciodată. De multe ori ezitaţi să admiteţi, dar uneori vă feriţi de ea. Nu v-ar conveni să afle prea multe despre viaţa dumneavoastră privată.
Siameza. Vă plac aceleaşi seriale, aceleaşi filme, sunteţi înnebunite după aceiaşi actori şi cântăreţi, mergeţi împreună la cursurile de salsa şi vă ajutaţi de multe ori. Cu toate acestea, nu reuşiţi să o consideraţi prietenă. Lipseşte ceva din relaţia voastră. Poate complicitatea.
Logodnica prietenului iubitului dumneavoastră. Este simpatică, petreceţi mult timp una cu alta şi s-a întâmplat de multe ori să faceţi vacanţele împreună. Nu simţiţi însă niciodată nevoia de a o suna şi de a o chema la dumneavoastră pentru a vorbi doar cu ea.
În realitate, nu aţi vorbit niciodată cu ea despre lucruri personale şi în afară de faptul că iubiţii voştri sunt prieteni nu aveţi altceva în comun, chiar dacă vă distraţi atunci când sunteţi împreună.
Bine de ştiut
Durata nu este obligatoriu o garanţie a unei prietenii adevărate. De multe ori se întâmplă să ne întâlnim pentru mult timp cu anumite persoane mai mult din obişnuinţă decât pentru faptul că suntem foarte legaţi de ea. Se spune adesea că prietenii adevăraţi se cunosc în momentele dificile.
Uneori însă, în momentele grele ale vieţii, se interacţionează mai bine cu o persoană necunoscută decât cu una foarte apropiată şi care este foarte interesată de ceea ni se întâmplă.
Adevăraţii prieteni se recunosc şi prin faptul că ştiu să se bucure sincer de fericirea noastră. Pentru a şti dacă celălalt este un prieten adevărat, anglo-saxonii se amuză punându-şi următoarea întrebare: „M-ar ajuta să ascund cadavrul unei persoane pe care am omorât-o?”. Un test radical, dar eficient!