Usturoiul este una dintre cele mai cunoscute legume, fiind extrem de apreciat atunci când vine vorba de saramurile de pui sau de peşte, de prepararea şuncilor, a cârnaţilor, piftiilor, a ciorbelor de fasole, a iahniilor şi nu numai.
Usturoiul a fost cunoscut şi utilizat din cele mai vechi timpuri, fiind un element de bază în alimentaţia unor mari popoare: egipteni, greci, romani sau evrei. Această legumă este foarte bogată în substanţe nutritive, cât şi în vitamine, ce se găsesc mai ales în frunzele verzi.
Mirosul puternic pe care îl produce se datorează substanţei numite alicină. Există mai multe varietăţi de usturoi, însă cel mai des întâlnite sunt: usturoiul alb (cel mai folosit), usturoiul gri sau galben (care este mai puţin savuros decât cel alb), usturoiul roz de Lautrec şi cel violet de Cadours.
Fie că este consumat crud, sub formă de mujdei, sau atunci când se foloseşte la diferite feluri de mâncare, usturoiul, pe lângă faptul că este foarte gustos, este şi foarte sănătos. Este bogat în vitamine (B1, C), minerale (iod, fosfor, calciu, seleniu, cobalt, magneziu, potasiu, siliciu), enzime, aminoacizi, dar cea mai importantă substanţă, alicina, are un foarte puternic efect antibiotic.
Atunci când cumpăraţi usturoi, aveţi grijă să fie proaspăt, căţeii să fie sănătoşi, tari şi fără pete maronii. Usturoiul trebuie păstrat într-un loc uscat, la adăpost de ger sau de aburi. De asemenea, îl puteţi congela. Mai întâi, acesta trebuie curăţat, tăiat în bucăţi mici şi în cazul în care este puţin umed, trebuie uscat. Abia după aceste operaţiuni se pune în pungi de plastic şi se bagă la congelator.
Ingredient pentru multe reţete
Crud sau gătit, există nenumărate reţete care folosesc drept condiment usturoiul. În stare crudă, acesta se foloseşte la împănarea fripturilor sau pentru condimentarea feliilor de pâine atunci când doriţi să preparaţi bruschette. În stare crudă, dar zdrobit, usturoiul este folosit la prepararea marinatelor, a mujdeiului, la condimentarea salatelor, cartofilor, sosurilor. De asemenea, usturoiul se numără printre ingredientele multor reţete de supă, a unor preparate pe bază de roşii, cum ar fi, spre exemplu, sosurile pentru paste, la prepararea cărnii de vită, miel, porc, pasăre sau peşte.
Una dintre cele mai cunoscute modalităţi de folosire a usturoiului este mujdeiul. Pentru prepararea acestuia se curăţă căţeii se usturoi şi se zdrobesc. Se pune deasupra puţină sare mare şi apoi puţină apă. Foarte apreciată este şi maioneza de usturoi. Şi în acest caz se zdrobesc căţeii de usturoi şi se freacă până se obţine o pastă fină. Se adaugă apoi câteva picături de ulei de măsline, puţină zeamă de lămâie şi, în funcţie de preferinţe, pătrunjel tocat fin şi, eventual două linguri de smântână.
Usturoiul se foloseşte şi pentru prepararea faimosului sos tzatziki. Se folosesc cantităţi egale de maioneză de usturoi şi smântână sau iaurt, peste care se rade castravete şi se adaugă mărar şi frunze de busuioc.
Chiar dacă este foarte sănătos, usturoiul trebuie consumat cu moderaţie.
El este iritant pentru stomac şi pentru aparatul urinar. În plus, lasă o respiraţie urât mirositoare şi nu este tolerat de persoanele care suferă de tulburări digestive.