Cu gustul său un pic acrişor, rubarba este delicioasă atunci când este folosită în bucătărie. Considerată de unii fruct, de alţii legumă, ea însoţeşte multe dintre preparatele noastre culinare.
Rubarba este o plantă erbacee legumicolă, cu tulpina înaltă, cu frunze mari şi flori purpurii, care este folosită în alimentaţie, dar şi în medicină. Este originară din Asia şi America de Nord şi este rezultatul unor hibrizi şi încrucişări repetate. În Europa a fost adusă în 1570, în Germania. Iniţial, a fost folosită pentru proprietăţile sale medicale sau ornamentale şi abia apoi a devenit un ingredient folosit atât la prepararea deserturilor, cât şi a garniturilor ce însoţesc mâncărurile cu carne.
Există mai multe varietăţi de rubarbă, în funcţie de mărime şi de culoare. Un lucru extrem de important pe care trebuie să-l ştiţi este faptul că frunzele de rubarbă sunt toxice deoarece conţin acid oxalic şi pot fi mortale.
Pentru preparatele culinare se folosesc doar peţiolurile frunzelor. Acestea pot avea o culoare ce variază de la roz deschis până la roşcat-violaceu. Pieliţa acestora se curăţă cu ajutorul unui cuţit înainte de preparare. Dacă doriţi să conservaţi rubarba, tăiaţi codiţele, spălaţi-le bine, uscaţi-le cu grijă şi puneţi-le în pungi de plastic la congelator. Astfel vă veţi putea bucura de gustul acrişor al rubarbei pe tot parcursul anului, chiar şi iarna.
Înainte de a folosi în bucătărie codiţele, tăiaţi-le extremităţile, apoi îndepărtaţi pieliţa care le acoperă, după care le puteţi tăia bucăţele.
Puneţi rubarba într-un castron cu apă rece, apoi amestecaţi-o cu câteva linguri de zahăr pentru a diminua gustul acru. Tot în acest scop, puteţi fierbe bucăţile de rubarbă câteva minute sau le puteţi lăsa câteva ore în zahăr. Ea conţine foarte multă apă. Din acest motiv, pentru a evita ca tartele dumneavoastră să se moleşească, puteţi amesteca rubarba cu biscuiţi raşi sau cu migdale pudră.
Reţete dulci
Rubarba poate fi folosită la prepararea unor reţete simple precum compoturi sau dulceţuri. Poate fi combinată foarte bine cu banane, căpşune, fructe de pădure, mere, portocale, piersici, caise sau ghimbir. Profitaţi de aceste posibilităţi pentru a face dulceţuri sau compoturi în care să combinaţi mai multe fructe. Cu gustul său acrişor, rubarba este ideală pentru multe dintre reţetele de dulciuri, cum ar fi cremele, biscuiţii, tartele cu brânză, orezul cu lapte. Puteţi face, de asemenea, tartă cu rubarbă. Există mai multe reţete, însă mai folosită este cea pe bază de ouă şi lapte, care se varsă direct pe bucăţile de rubarbă amestecate cu zahăr. Dacă, în schimb, doriţi să vă răcoriţi, nu vă rămâne altceva de făcut decât să preparaţi o îngheţată cu rubarbă. Aveţi nevoie de trei căni şi jumătate de rubarbă tăiate în cuburi de un centimetru, o cană de zahăr, trei gălbenuşuri, o cană cu lapte şi una cu smântână. Puneţi rubarba cu jumătate din cantitatea de zahăr şi ţineţi pe foc până când totul capătă consistenţa unui gem. Amestecaţi gălbenuşurile într-o cratiţă. Separat, bateţi laptele cu zahărul rămas, turnaţi peste gălbenuşuri şi ţineţi pe foc până când compoziţia devine groasă. Amestecaţi apoi cu rubarba şi cu smântâna şi puneţi totul la congelator câteva ore.
Reţete sărate
Rubarba se potriveşte şi cu o serie de reţete dulci-sărate. Încercaţi să preparaţi un sos pentru friptura de porc sau de raţă în care să puneţi acest ingredient. Îi veţi surprinde pe toţi invitaţii dumneavoastră cu aroma deosebită pe care o va căpăta friptura. Puteţi prepara un „Chutney de rubarbă”. Acesta este un sos-garnitură folosit pe scară largă la mâncăruri piperate, peşte sau carne de pasăre. Chutney provine din cuvântul indian „chatni”, care este un condiment iute preparat din zahăr, oţet şi condimente. Acest fel de mâncare poate fi preparat moale sau consistent, dulce sau iute. Deoarece în compoziţie sunt elemente cu gust dulce, acru şi iute, acest sos este deosebit de apreciat. Aveţi nevoie de patru căni de rubarbă tăiată cubuleţe, o cană de fructe uscate tocate mărunt, patru cepe verzi, o ceapă roşie tăiată cubuleţe, o cană de zahăr, o jumătate de cană de oţet din vin roşu, un baton de scorţişoară, o lingură de ghimbir şi o lingură de coajă rasă de portocală. Se pun oţetul, scorţişoara, zahărul, coaja de portocale într-o cratiţă la foc potrivit şi se amestecă până se dizolvă zahărul.
Se adaugă rubarba, fructele uscate şi ceapa şi se lasă să fiarbă la foc potrivit. Trebuie să ştiţi că preparatul trebuie pus la frigider cu cel puţin trei zile înainte de a fi servit. Cu cât stă mai mult la rece, cu atât are un gust mai bun.
Rubarba poate fi, de asemenea, pusă alături de friptură ca şi garnitură în stare crudă, cu sare. Rubarba mai poate fi folosită pentru acrirea ciorbelor.