Supa nu este un fel de mâncare greu de preparat şi poate acesta este motivul pentru care gurmanzii, şi nu numai, o preferă la orice masă.
Supele sau ciorbele pregătite în casă sunt întotdeauna consumate cu plăcere. Prepararea lor nu este un procedeu complicat.
La începuturi, supa era un fel de aperitiv, însă în prezent acest fel de mâncare este cea mai bună alegere pentru cină, în special iarna, când vitaminele atât de necesare se găsesc destul de rar. În timpul verii, în schimb, supele sau ciorbele reci de legume sunt foarte răcoritoare. Există şi supe care se servesc pe post de desert, care au arome deosebite, obţinute din ingrediente pe măsură.
Supe şi ciorbe pentru toate gusturile
Dacă doriţi să gătiţi o ciorbă consistentă, secretul este să folosiţi cartofi sau legume cu boabe uscate precum linte, năut sau fasole, şi nu prea multă apă. Altă metodă ar fi să începeţi cu prepararea unui piure, în care să încorporaţi încet-încet fiertura de legume.
Supa-cremă este o delicatesă sosită de curând şi în ţara noastră. În cazul preparării acestui fel de mâncare, aşa-numitul „unt frământat” - o pastă preparată din părţi egale de unt şi făină - sau smântâna dulce se încorporează la final, pentru a conferi supei o textură cremoasă. În plus, mixerul este o unealtă indispensabilă pentru prepararea supelor-cremă. Trebuie să ştiţi că dovleceii, broccoli şi soiurile de cartofi cu conţinut mare de amidon reuşesc să dea acestor supe o textură deosebită.
În cazul în care doriţi să preparaţi o ciorbă uşoară, este suficient să fierbeţi legumele în apă cu sare. Ca să fie şi mai uşoară, puteţi înlocui cartofii cu dovleceii, iar pentru a o îngroşa vă recomandăm să folosiţi amidon de porumb.
Supe rapide
Când vă grăbiţi şi vreţi să scăpaţi cât mai repede de povara gătitului, cel mai uşor de preparat este supa de legume. Fierbeţi o jumătate de oră legume tăiate cuburi în apă cu sare şi condimente. Supa este gata când legumele sunt pătrunse. Dacă doriţi să preparaţi rapid o supă rece, vă trebuie un blender, pentru a zdrobi legumele nefierte (castraveţi, roşii, sfeclă).
Celelalte legume folosite trebuie fierte la abur şi apoi amestecate şi asezonate, sau fierte în apă şi asezonate la final.
Supa ca desert
Probabil că nu ştiaţi, dar există şi supe care pot fi servite cu succes ca desert, o alegere surprinzătoare, dar delicioasă. Supa cu lapte de cocos îşi are originea în deserturile asiatice şi poate reprezenta un punct de plecare pentru supele obişnuite. Diferenţa este că ingredientele sunt bucăţi de fructe, orez dulce sau bucăţi de soia.
Altă alegere în materie de supă-desert ar fi supa de fructe. Deşi poate părea o băutură, este de fapt o supă rece, preparată din piure de fructe amestecat cu zahăr sau miere, iaurt şi gheaţă.