Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 8 oct 2008 - Anul XIII, nr. 237 (3918)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Caviarul, perlele din farfurie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Caviarul a ocupat din cele mai vechi timpuri, un loc de cinste atunci când se organizau mese în înalta societate. Recoltarea şi servirea sa reprezintă adevărate ritualuri, iar preţul îl face un produs de lux.

Caviarul este unul dintre cele mai scumpe alimente din lume. Este râvnit de toţi gurmanzii, însă puţini sunt cei care au ocazia să-l guste. Există multe motive pentru care preţul caviarului este atât de mare. În primul rând, este vorba despre cantităţile limitate care există pe piaţă şi de cererea foarte mare. În al doilea rând, este vorba despre perioada mare de timp de care au nevoie sturionii pentru a produce aceste icre. Pentru a ajunge la maturitate, aceştia au nevoie, în funcţie de specie, de la şase la 25 de ani. Probabilitatea de a pescui peşti care fac parte din familia sturionilor (morun, nisetru, păstrugă) care să fi ajuns la maturitate este extrem de mică.

La preţul ridicat contribuie şi procedeul delicat de preparare a icrelor negre, care se face manual. Extragerea acestora se realizează când femela este încă vie (sturionul mort eliberează o substanţă care afectează calitatea icrelor). După aceea se îndepărtează pieliţa în care sunt depozitate, se spală cu mare grijă şi se sărează. Fără cantitatea de sare necesară, caviarul nu are savoare. Pe de altă parte, sturionii sunt ameninţaţi cu dispariţia, de aceea există o serie de restricţii legate de capturarea lor, deci cantitatea de caviar disponibilă pe piaţă are de suferit. Dintre toate sortimentele existente, cel mai apreciat este caviarul de beluga, datorită bobiţelor foarte mari.

 

Servirea icrelor negre

Caviarul este un produs foarte delicat. Icrele negre sunt fragile, iar durata lor de conservare este limitată, mai ales în cazul celor care nu au fost pasteurizate. Se recomandă să cumpăraţi cutiuţe de caviar care au data de valabilitate înscrisă pe ele. Este preferabil ca icrele negre să fie servite la temperatura camerei şi nu reci, pentru că doar astfel vor fi cu adevărat pline de savoare. În cazul în care le cumpăraţi cu câteva zile înainte de a le servi, cutiile vor fi păstrate în cel mai rece compartiment al frigiderului. În ziua servirii, caviarul se va scoate din frigider cu cel puţin 30 de minute înainte de a fi dus la masă. În nici un caz nu puneţi caviarul în congelator!

Servirea caviarului presupune un adevărat ritual. Acesta se aduce la masă într-un recipient de sticlă, care trebuie aşezat pe un pat de gheaţă. Caviarul nu se serveşte cu linguriţă de inox, deoarece metalul îi deteriorează gustul, ci se foloseşte o linguriţă din cristal, porţelan sau lemn. Alături de caviar se aduc la masă felii de pâine prăjită, unsă cu unt şi, în mod obligatoriu, de dimensiuni mici. Caviarul se mai poate servi pe „blini”, care sunt o specialitate rusească, un fel de clătite foarte subţiri. Dacă se ung cu caviar şi se rulează, bliniile se transformă într-un preparat rafinat. Există, de asemenea, şi o pâine special concepută pentru servirea caviarului, care are forma unei lopăţele.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Caviarul, perlele din farfurie.
 Vizualizări articol: 2774 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Caviarul, perlele din farfurie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei