Potrivit unui studiu recent, persoanele care beau până la opt pahare de apă pe zi în speranţa că vor scăpa de kilogramele în plus s-ar putea să-şi piardă timpul cu această metodă. Studiul sugerează că o abordare mai bună ar fi consumul de alimente cu conţinut ridicat de apă, precum fructe, legume, orez sau supă.
Experimentul a fost efectuat pe un eşantion de peste 1.000 de tinere. Greutatea şi dimensiunea taliei fiecăreia dintre ele au fost puse în raport cu cantitatea de apă consumată zilnic, provenită atât din mâncare, cât şi din băutură. Nu a fost găsită nici o legătură între cantitatea de apă consumată şi forma fizică a subiecţilor. S-a constatat însă că femeile care mâncau cele mai mari cantităţi de alimente cu conţinut ridicat de apă aveau într-adevăr talia mai subţire. În plus, indicele de masă corporală al acestor femei era mai mic, ceea ce înseamnă că în cazul lor raportul greutate-înălţime era mai bun. În cadrul experimentului s-au luat în considerare şi alţi factori, precum activitatea fizică efectuată de fiecare în parte, sau dacă subiecţii ţineau sau nu cură de slăbire.
Echipa de cercetători din cadrul Universităţii din Tokio au anunţat că nu se ştie exact de ce apa propriu-zisă nu contribuie la procesul de slăbire, dar apa conţinută în alimente influenţează silueta. Oamenii de ştiinţă spun că explicaţia ar fi aceea că alimentele bogate în apă, precum fructele, legumele şi orezul, au şi un conţinut mare de fibre. Din această cauză, senzaţia de saţietate apare mai repede, deci se evită consumul exagerat de mâncare.
Studii anterioare arătaseră că oamenii au tendinţa de a mânca mai puţin atunci când consumăm alimente cu conţinut ridicat de apă, dar nu se întâmplă la fel şi după ce bem apă. Prin urmare, studiul arată că atunci când apa este consumată ca element integrant al unui aliment, ea promovează saţietatea şi scade consumul de mâncare. Pe de altă parte, apa consumată ca atare, singură sau împreună cu alte alimente, nu are acest efect.