vineri, 26 sep 2008 - Anul XIII, nr. 227 (3908)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cum preparaţi caramelul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prepararea caramelului este un exerciţiu culinar care adesea se transformă într-un dezastru. În realitate însă, nu este aşa de greu de pregătit, cu condiţia să se folosească metoda corectă.

Iată secretele pentru a obţine rezultatele cele mai bune atunci când vine vorba despre acest preparat, care se foloseşte la prăjituri, creme sau îngheţate.

Vă întrebaţi probabil ce fel de zahăr trebuie să folosiţi pentru a prepara caramelul. Alb, de trestie de zahăr sau integral? Puteţi folosi toate aceste sortimente, în funcţie de dorinţa dumneavoastră sau pur şi simplu de zahărul pe care îl aveţi în bucătărie atunci când vreţi să faceţi caramel. Trebuie să ştiţi însă că, dacă veţi folosi zahăr cu o culoare naturală cât mai închisă, cu atât caramelul obţinut va fi mai aromat.

Puteţi, de asemenea, să folosiţi fructoză, pe care să o amestecaţi cu apă. În această situaţie, caramelizarea va fi mai rapidă, iar caramelul obţinut va avea culoarea mai deschisă, în tonuri de portocaliu-auriu.

 

Tehnica de bază

Puneţi zahărul într-o oală de dimensiuni medii. Cantitatea de zahăr pe care o veţi folosi depinde de cât caramel doriţi să obţineţi. După aceea, lăsaţi oala la foc mediu şi rotiţi-o uşor pentru a distribui uniform zahărul. La scurt timp, acesta va începe să se topească, iar dumneavoastră trebuie să continuaţi să rotiţi oala. Un lucru pe care puţine doamne îl cunosc este acela că nu trebuie să amestecaţi zahărul nici cu lingură de inox şi nici cu una de lemn.

Atunci când caramelul este încă lichid, puneţi oala într-un recipient cu apă rece pentru a opri procesul de caramelizare. În acest stadiu, puteţi adăuga un pic de unt, dulce sau sărat, şi câteva picături de suc de lămâie. Dacă observaţi că zahărul se întăreşte prea repede, adăugaţi un pic de apă şi amestecaţi bine. Dacă s-au format cocoloaşe, pentru a scăpa de ele nu vă rămâne decât să puneţi din nou oala pe foc. Trebuie să evitaţi însă aceste situaţii.

Zahărul nu trebuie ţinut timp îndelungat pe foc deoarece cu cât se va arde mai mult, cu atât caramelul va fi mai închis la culoare şi va căpăta un gust amar. Durata este legată de scopul în care doriţi să folosiţi caramelul. Dacă urmează să-l utilizaţi pentru glazurarea dulciurilor sau a deserturilor, aveţi nevoie de un caramel deschis la culoare. Dacă, în schimb, doriţi să decoraţi o budincă, puteţi folosi un caramel mai închis.

 

Secrete şi arome

Pentru a obţine rezultate optime, trebuie să folosiţi o oală foarte curată. Dacă vă este teamă să nu ardeţi zahărul, adăugaţi înainte de a pune cratiţa pe foc un pic de apă. Pentru a evita întărirea caramelului şi formarea de cocoloaşe, adăugaţi câteva picături de lămâie. Evitaţi pe cât posibil diferenţele de temperatură, pentru că acestea dau gustul amar caramelului. De asemenea, îl puteţi prepara cu diferite arome, în funcţie de necesităţile dumneavoastră. Puteţi obţine caramel cu gust de vanilie, scorţişoară sau ghimbir. Tot ceea ce trebuie să faceţi este să amestecaţi condimentele cu zahărul înainte de a da drumul la aragaz. În cazul vaniliei, se folosesc doar seminţele.

Puteţi, de asemenea, obţine caramel cu gust de fructe. Fie că este vorba despre portocală, pepene sau fructe exotice, după ce aţi ajuns aproape de final, adăugaţi în oală un pic de suc sau de pulpă de fructe şi mai ţineţi oala două minute la foc mic pentru a obţine un lichid dens. Puteţi aroma caramelul folosindu-vă de extracte de flori precum trandafiri, iasomie sau bergamotă. Atunci când este aproape rece, adăugaţi în compoziţie câteva picături din extractul de floare ales de dumneavoastră. Dacă, în schimb, doriţi să obţineţi caramel cu aromă de cimbru sau rozmarin, înainte de a pune zahărul pe foc adăugaţi o jumătate de linguriţă de plantă măcinată. Puteţi, de asemenea, să preparaţi o infuzie din planta aromată aleasă şi să o vărsaţi în oală înainte de final. Untul, smântâna şi laptele pot fi şi ele la fel de bine combinate cu caramelul.

Dacă untul se adaugă atunci când caramelul este aproape gata, laptele şi smântâna se amestecă împreună cu zahărul înainte de a se pune pe foc. Puteţi combina, de asemenea, caramelul cu oţet balsamic, cafea, ciocolată, alune sau nuci.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum preparaţi caramelul.
 Vizualizări articol: 406 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cum preparaţi caramelul0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei