Dacă organizaţi o petrecere şi nu ştiţi exact cu ce băuturi să vă serviţi invitaţii, puteţi încerca să puneţi pe masă un sortiment de vin spumant. Este o alternativă foarte bună pentru pretenţioasa şampanie, poate fi servit în acelaşi mod ca şi aceasta, avantajul fiind acela că este o soluţie mai accesibilă.
Nu trebuie să subestimaţi calităţile vinului spumant. Este adevărat, această băutură nu are acelaşi statut ca şi o marcă pretenţioasă de şampanie, însă este de efect, oferind acelaşi stil şi aceeaşi eleganţă, dar la un preţ cu mult mai mic. În ultimii ani, consumatorii au început să descopere avantajele şi beneficiile vinului spumant, aşa că pe piaţă există o gamă destul de variată de sortimente, din care veţi găsi cu siguranţă unul pe placul dumneavoastră.
Vinul spumant este un foarte bun aperitiv. Fiind servit la fel ca şi şampania, poate juca foarte bine „rolul” acesteia când vă întâmpinaţi invitaţii la o petrecere sau la un eveniment aniversar. Totuşi, nu este niciodată cazul să exageraţi cu servirea vinului pe post de aperitiv. Dacă, de exemplu, petrecerea începe după-amiaza sau seara devreme, este foarte probabil ca invitaţii să nu fi apucat să mănânce înainte. De aceea, nu este indicat să serviţi mai mult de două pahare ca aperitiv, întrucât acidul din vinul spumant poate tăia pofta de mâncare.
Completează mâncarea
În schimb, un vin spumant bun poate fi servit fără rezerve împreună cu mâncarea. La fel ca şi şampania, vinul spumant completează în mod fericit diverse feluri de mâncare, pretenţioase ori mai puţin pretenţioase. De exemplu, sortimentele de vin spumant mai seci se potrivesc excelent cu cartofi şi friptură, dar şi cu fructe de mare şi sushi, întrucât aciditatea din vin contrabalansează efectele uleiurilor şi grăsimilor din preparate. În schimb, sortimentele mai dulci se servesc cel mai bine cu fructe.
Servirea
În general, vinul spumant trebuie ţinut la frigider numai 45 de minute înainte de a fi servit. Nu fiţi tentaţi să îl răciţi mai mult, întrucât există riscul să-şi piardă din gust şi din miros şi nu va mai avea acelaşi efect şi nici nu va mai fi la fel de apreciat. El se serveşte în pahare de şampanie înalte şi subţiri, dar, dacă nu aveţi aşa ceva la îndemână, paharele standard de vin sunt un foarte bun înlocuitor. Dacă este oferit ca aperitiv sau dacă nu serviţi şi mâncare „consistentă” la petrecere, puteţi asocia vinul spumant numai cu gustări sau sandvişuri.
Sortimente
În ceea ce priveşte vinul spumant, acesta poate proveni de oriunde din lume. Cele produse în Australia, Noua Zeelandă sau Statele Unite sunt mai fructate, în timp ce ţările din Lumea Veche produc vinuri spumante mai „tradiţionale”: sortimentul spaniol Cava şi cel italian Prosecco sunt cunoscute şi apreciate în întreaga lume pentru gustul lor deosebit. Dacă doriţi ceva special, puteţi opta pentru un vin spumant roze sau unul roşu.
(15 sep 2008, 17:36:24