Arheologii au scos la lumina zilei două fortificaţii în stare bună de conservare, situate la distanţă de zece metri una de cealaltă. Una dintre fortificaţii datează din perioada Celui de-al Doilea Templu (200 î.Hr. - 70 d.Hr.), în timp ce a doua a fost construită în perioada bizantină (sec IV - sec VII d.Hr.).
Aceste ziduri, situate în partea de sud a vechiului oraş, pe Muntele Sion, indică faptul că aşezarea se întindea, în urmă cu 2.000 de ani, pe o suprafaţă mai mare decât partea veche a Ierusalimului delimitată de un zid construit în secolul al XVI-lea, care, în prezent, poate fi vizitată de turişti.
"Oraşul nu a fost niciodată mai mare decât în aceste două perioade, fiind punctul central al pelerinilor evrei din perioada Celui De-al Doilea Templu şi al celor creştini, în perioada bizantină", a declarat Yehiel Zelinger, reprezentant al Departamentului pentru Antichităţi al Israelului.
Săpăturile arheologice de la acest sit fac parte dintr-un proiect mai amplu de scoatere la lumina zilei a acestor fortificaţii, care se întind pe sute de metri şi care, în cinci ani, vor face parte din circuitul turistic din regiune.
Situl a devenit cunoscut datorită săpăturilor efectuate la sfârşitul secolului al XIX-lea de către doi arheologi britanici, care au realizat o hartă detaliată a regiunii.
Alte porţiuni din aceste ziduri au fost descoperite în anii '30, în nordul oraşului vechi.