Până în prezent, în zonă au fost descoperiţi mai mulţi dinţi de mamuţi de stepă, dar există doar un număr foarte mic de schelete conservate şi rareori acestea au craniul intact. Paleontologii care au evaluat craniul consideră că este foarte bine conservat şi că aparţine speciei Mammuthus trogontherii. Fosila aparţine unui exemplar care a avut o înălţime de aproximativ 3,7 metri şi a trăit în urmă cu 400.000 de ani, în Pleistocenul mediu.
Conform estimărilor autorilor acestei descoperiri, Frederic Lacombat şi Dick Mol, de la Muzeul de ştiinţele Naturii din Rotterdam (Olanda), mamutul avea aproximativ 35 de ani când a murit.
Mamutul de stepă este foarte important pentru înţelegerea evoluţiei acestor animale, fiind o specie de tranziţie între primii maimuţi preistorici şi ultimele tipuri.
"Acest specimen are o mare importanţă pentru că în prezent nu ştim prea multe lucruri despre pleistocenul mediu. Această specie ar putea fi chiar «veriga lipsă» din evoluţia mamuţilor", a spus un Mol.
Prima familie de mamuţi cunoscută este Mammuthus meridionalis, care a trăit în prima perioadă a Pleistocenului, cu 2,6 milioane - 800.000 de ani în urmă. Apoi s-au dezvoltat mamuţii de stepă - Mammuthus trogontherii -, cu 800.000 - 300.000 de ani în urmă. Ultimele specii de mamuţi, aparţinând familiei Mammuthus primigenius, s-au dezvoltat în Pleistocenul superior, cu 300.000 - 2.000 de ani în urmă.
Potrivit unei teorii aparţinând lui Adrian Lister, un expert în mamuţi de la Muzeul de ştiinţe naturale din Londra, primele specii de mamut erau răspândite în Euroasia, dar au evoluat într-o specie adaptată la frig - mamutul de stepă-, care s-a dezvoltat în estul Asiei, unde clima s-a menţinut rece timp de două milioane de ani.