Studenţii îndrăzneţi prezintă cele mai puţine probabilităţi de a trişa, potrivit unor studii realizate de cercetătorii americani, prezentate în cadrul unei conferinţe a Asociaţiei Americane de Psihologie, informează bbc.co.uk.
Două studii, la care au participat peste 400 de studenţi de la Universitatea din Ohio, au demonstrat că persoanele care nu trişează de obicei au avut cele mai bune rezultate la testele de curaj şi empatie.
De asemenea, aceste persoane au avut rezultate mai bune la testele de onestitate decât studenţii care obişnuiau să trişeze.
Acelaşi studiu a scos la iveală că cei care nu trişează sunt în minoritate.
Studenţii participanţi la studiu au fost întrebaţi dacă au trişat în cadrul orelor de curs în ultimele 30 de zile şi, respectiv, în ultimele 12 luni care au precedat analiza şi dacă ar fi tentaţi să trişeze pe viitor.
De asemenea, studenţii au fost supuşi unor teste menite să evalueze curajul, onestitatea şi empatia acestora.
Potrivit rezultatelor testelor, numărul "eroilor academici" - care au prezentat cele mai puţine probabilităţi să fi trişat în ultimele 30 de zile şi care intenţionau să procedeze în acelaşi fel pe viitor - este mic, aceştia declarând că s-ar simţi mai vinovaţi dacă ar trişa. De asemenea, studenţii cu cel mai mare nivel de onestitate nu percepeau trişatul în acelaşi mod ca ceilalţi şi le venea cu greu să creadă că există colegi de-ai loc care trişează cu regularitate.
"Studenţii care nu trişează par să fie în minoritate şi au foarte multe ocazii să observe că persoane din jurul lor fac acest lucru şi sunt premiaţi, prezentând un risc mic de pedeapsă. Considerăm că aceia care nu trişează dau dovadă de eroism zilnic într-un cadru academic", a spus profesorul Sara Staats, unul dintre autorii studiului.
Cercetătorii au explicat că alte studii au scos la iveală că 50% până la 80% dintre studenţii universitari au recunoscut că au trişat.
"Aceşti oameni (cei care nu trişează, n.r.) au, probabil, personalităţi puternice şi sunt mai puţin predispuşi să cadă pradă tentaţiei", a declarat doctorul Paul Seagar, purtătorul de cuvânt al British Psychological Society şi lector la University of Central Lancashire.