Tehnica vine în ajutorul angajaţilor stresaţi, care nu îşi văd capul de muncă şi care fac faţă cu greutate cantităţii uriaşe de sarcini pe care trebuie să le reţină şi implicit să le ducă la îndeplinire în orele petrecute la birou.
În cazul în care vă număraţi printre persoanele care îşi tapetează biroul de post-it-uri şi apoi nu vă mai amintiţi nici ce aţi scris şi nici unde au ajuns bileţele, de acum înainte puteţi răsufla uşuraţi.
Acum au apărut bileţele electronice pe care le puteţi citi pe calculator şi care vă ajută să vă amintiţi ce mai aveţi de făcut.
În plus, dacă sunteţi ecologist şi vă pasă de sănătatea planetei şi ca atare nu vreţi să faceţi risipă de hârtie, cu siguranţă veţi aprecia noua invenţie, care se şterge după 24 de ore şi permite reutilizarea de mai multe ori ale aceleiaşi foi. În aceste condiţii, nu peste mult timp vom constata cu siguranţă cum birourile de la firme îşi vor schimba aspectul, graţie noilor gadgeturi super tehnologice, care au drept unic obiectiv simplificarea vieţii şi, mai mult, sunt şi ecologice.
Schimbarea începe cu însuşi banalul post-it, bileţelul adeziv tocmai bun pentru notiţe. Specialiştii de la Massachussets Institute of Technology (Mit) au brevetat noile bileţele "Quickies", despre care afirmă că sunt capabile să interacţioneze cu autorul. "Imaginaţi-vă că v-aţi notat o oră pentru un prânz de lucru şi că aţi pus bileţelul pe birou. Din păcate l-aţi pierdut din vedere şi aţi uitat cu desăvârşire de întâlnire. Noile post-it-uri inteligente vă pot trimite un mesaj pe celular ca să vă amintească", a explicat Pranav Mistry, unul dintre inventatori.
Bileţele inteligente
Quickies funcţionează pe baza unei tăbliţe care se foloseşte ca bază în timp ce scrieţi biletul. Respectivul dispozitiv este capabil să descifreze caligrafia şi să memoreze mesajul, transmiţându-l mai departe la computer. Acesta la rândul său îl înregistrează, îl prelucrează şi pregăteşte măsurile potrivite. Specialiştii au pus la punct şi mici instrumente care împreună cu post-it-urile permit găsirea mesajului oriunde.
Quickies pot fi folosite în mod variat. "Puteţi nota numărul de telefon al unui prieten, iar acesta va fi memorat la rubrica respectivă, sau vă puteţi trimite lista de cumpărături direct pe palm pad", a mai explicat Mistry.
Lista inovaţiilor nu se termină însă aici. Printre ultimii câştigătorii ai premiului pentru tehnologie oferit de revista Popular Science se află de exemplu un mouse de dimensiuni reduse, care cântăreşte doar zece grame şi se "poartă" pe deget. Acest dispozitiv îi permite utilizatorului să îşi controleze computerul şi de la distanţă. De asemenea, cercetătorii au pus la punct instrumente create pentru a garanta o economisire de până la zece la sută de energie electrică la folosirea computerului şi a imprimantei. Un lucru însă va dispărea cu siguranţă din birouri: cablurile.
Viitorul va fi cu siguranţă al tehnologiilor wireless, cablurile pregătindu-se deja să iasă la pensie.