miercuri, 6 aug 2008 - Anul XIII, nr. 183 (3864)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Încălţămintea, păstrată ca la carte

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pantofii, ghetele, adidaşii, sandalele şi orice alt tip de încălţăminte se uzează şi în funcţie de felul în care sunt îngrijite, de aceea e bine să cunoaşteţi câteva lucruri care vă vor ajuta să le prelungiţi viaţa.

Încălţămintea se poate deteriora foarte rapid dacă nu este întreţinută cum trebuie şi există riscul să nu ţină mai mult de un anotimp. Precum multe alte lucruri, şi încălţămintea are nevoie de protecţie şi îngrijire cu ajutorul unor produse create cu acest scop.

Nu ezitaţi să dezinfectaţi interiorul pantofilor cât se poate de des, folosind sprayuri speciale, pe care le găsiţi la farmacii sau în supermarketuri. Evitaţi să purtaţi aceeaşi pereche de pantofi două zile la rând pentru a permite încălţămintei să se „odihnească” şi să fie eliminată umiditatea.

Pentru ca pantofii să nu se uzeze prea repede, este foarte important să cumpăraţi întotdeauna încălţăminte potrivită. Dacă sunt prea mici, pantofii vă vor face răni şi picioarele se vor deforma. Dacă sunt prea mari, vă vor scăpa din picioare şi riscaţi să suferiţi vreun accident.

Atunci când depozitaţi încălţămintea, evitaţi să folosiţi branţuri nepotrivite, care au tendinţa de a deforma sau de a scâlcia pantofii.

În plus, pentru a prelungi viaţa încălţămintei, o dată la doi ani mergeţi la un cizmar şi schimbaţi tălpile exterioare.

 

Îngrijire adaptată fiecărui material

Se recomandă ca toată încălţămintea, indiferent de materialul din care este făcută, să fie protejată prin pulverizarea unui spray impermeabil, care combate umiditatea.

Pielea folosită la producerea încălţămintei este un material care are nevoie de hidratare, întocmai ca şi propria noastră piele, fiind indicat să ştergeţi pantofii de piele cu o cârpă moale, pentru a îndepărta urmele de murdărie. Întindeţi pe încălţăminte o loţiune demachiantă, care va îngriji pielea aşa cum se cuvine. După ce vă cumpăraţi pantofi din piele, nu este nevoie să îi daţi cu cremă de ghete sau cu ceară imediat după prima purtare, ci este de preferat să aşteptaţi câteva săptămâni pentru a efectua această operaţiune. Până atunci, ştergerea este suficientă.

Pielea întoarsă este mai fragilă şi mai pretenţioasă decât cea obişnuită. Încălţămintea produsă din acest material nu se dă cu cremă de ghete sau cu ceară, însă există anumite produse de curăţat care sunt adaptate nevoilor acestui tip de piele şi care nu lasă pete. Pentru ştergerea pantofilor din piele întoarsă puteţi folosi o cârpă moale, uscată sau umezită, sau chiar un burete foarte fin.

Materialul sintetic folosit la confecţionare pantofilor este mai puţin delicată ca pielea. Acest tip de încălţăminte este suficient să îl curăţaţi cu o cârpă umedă sau o perie moale, să îl daţi cu cremă şi apoi să îl protejaţi împotriva umidităţii.

Pielea lăcuită este foarte pretenţioasă, ţinând cont de faptul că păstrează orice urmă de murdărie sau amprentă. Încălţămintea de lac poate fi curăţată cu un burete şi apă cu săpun, apoi se şterge cu o cârpă îmbibată în dizolvant fără acetonă.

 

Depozitarea pantofilor

Orice tip de încălţăminte trebuie foarte bine protejat împotriva umidităţii, iar „secretul” este ca, atunci când nu sunt purtaţi, pantofii să fie depozitaţi într-un loc uscat.

Ideal este ca fiecare pereche de încălţăminte să fie păstrată în cutia primită la cumpărare ori într-o sacoşă.

Pentru ca pantofii, ghetele, cizmele sau sandalele să-şi păstreze forma originală şi pentru a se scâlcia cât mai puţin posibil, puteţi aşeza încălţămintea pe calapoade de lemn, însă aceasta este o soluţie relativ costisitoare, care necesită, printre altele, şi un spaţiu de depozitare destul de mare.

Pentru a-şi păstra forma iniţială, pantofii pot fi împachetaţi în hârtie, mai ales dacă urmează să fie depozitaţi pentru o perioadă mai lungă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Încălţămintea, păstrată ca la carte.
 Vizualizări articol: 971 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Încălţămintea, păstrată ca la carte0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei