Pentru a combate obezitatea, un raport remis guvernului francez preconizează taxarea suplimentară a băuturilor carbogazoase, a pizzei şi a hamburgerilor, la fel cum se întâmplă cu băuturile alcoolice, o măsură ce riscă să afecteze mai ales populaţia defavorizată, informează AFP.
Raportul Inspecţiei Generale a Finanţelor (IGF) şi al Inspecţiei Generale a Afacerilor Sociale (IGAS) a fost trimis, la sfârşitul lui iulie, miniştrilor Bugetului şi al Sănătăţii, Eric Woerth şi Roselyne Bachelot, potrivit celor două ministere.
Raportul propune taxe mai mari pentru băuturile dulci şi creşterea TVA (de la 5,5% la 19,6%) la produsele "prea grase, prea dulci, prea sărate, care nu sunt de strictă necesitate", precum sandvişurile, pizza, hamburgerii, a precizat cotidianul economic Les Echos.
"Posibila creştere a TVA nu se află pe ordinea de zi", a indicat, totuşi, cabinetul lui Woerth. Raportul nu va fi făcut public înainte de sfârşitul lui august, data transmiterii sale spre analiză în Parlament.
Documentul pledează, de asemenea, pentru o creştere a taxelor pe alcool, evocând costurile sociale, dar şi "efectele sale asupra anumitor forme de cancer, de trei ori mai importante decât ale altor produse alimentare".
Excesul de greutate şi obezitatea favorizează, de asemenea, maladiile cardiovasculare, diabetul şi anumite cancere.
Noile taxe nu vor fi propuse în timpul discuţiilor despre buget, programate în toamnă, din cauza actualei inflaţii ce afectează produsele alimentare, a declarat pentru Les Echos o sursă guvernamentală.
Aşa cum o recunoaşte chiar IGAS, potrivit cotidianului, aceste taxe vor afecta cel mai mult "populaţiile cele mai defavorizate, care se hrănesc cel mai prost".
Un studiu apărut în iunie indica faptul că două treimi din bărbaţii şi jumătate dintre femeile cu vârste între 35 şi 74 de ani din Franţa suferă de exces ponderal.
Franţa a început să ia, în urmă cu mai mulţi ani, măsuri împotriva obezităţii, mai ales a celei infantile. Din 2005, au fost interzise în şcoli dulciurile şi produsele de patiserie, iar Ministerul Sănătăţii a făcut apel la o întrerupere spontană a publicităţii pentru anumite alimente în timpul emisiunilor de televiziune destinate copiilor.