Elefanţii africani sunt în pericol să dispară de pe glob până în 2020 din cauza faptului că sunt ucişi în masă pentru fildeş, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din Statele Unite, publicat în Conservation Biology şi preluat de telegraph.co.uk.
Samuel Wasser, de la Universitatea din Washington, a indicat că rata de dispariţie a elefanţilor africani, în urma braconajului, este de 8%, în creştere faţă de cea de 7,4% înregistrată în 1989, când s-au impus restricţii pe comerţul internaţional cu fildeş.
Rapoarte recente au indicat că cererea pentru fildeş a crescut în unele locuri din lume, precum China, Japonia şi Statele Unite.
Wasser şi colegii săi care au colaborat la acest studiu au avertizat că, fără o presiune publică care să asigure întărirea măsurilor anti-braconaj, marile grupuri de elefanţi africani care mai există vor dispărea în decurs de o decadă.
În anii '80, în lume existau aproximativ 1 milion de exemplare, cu 70.000 de elefanţi ucişi anual.
În prezent, în lume mai există mai puţin de 470.000 de exemplare.
Wasser a spus că pierderea animalelor are un impact negativ asupra ecosistemului lor şi asupra altor elemente din faună care depind de acesta. La acestea se adaugă şi pierderile de venituri rezultate din ecoturism, practicat în multe ţări din Africa.
Analizele ADN dezvoltate de laboratorul profesorului Wasser, care permit identificarea surselor de fildeş, indică faptul că, în ultimii ani, vânătorii se concentrează asupra unor anumite grupuri de elefanţi africani.
Restricţiile asupra fildeşului impuse de Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie (CITES), din 1989, a condus la întărirea eforturilor depuse pentru conservarea animalelor şi aproape a oprit braconajul.
Însă succesul înregistrat de această convenţie a dus la relaxarea măsurilor şi a contribuit la creşterea ratei de braconaj.