Ficus Elastica este cea mai cunoscută şi mai răspândită specie de ficus, foarte utilizată ca plantă de interior. În natură, Ficusul Elastica creşte sub forma unui arbore, care poate ajunge şi la 25-30 de metri înălţime. Acesta este originar din pădurile tropicale ale Asiei. Atunci când este cultivat în ghiveci, ficusul nu depăşeşte doi-trei metri înălţime. Ficusul Elastica are în general o singură tulpină dreaptă, cu frunze mari, rotunjite, de 30 de centimetri lungime şi de culoare verde-lucios pe partea superioară şi roşcat pe cea inferioară. Lăstarii terminali sunt înfăşuraţi într-o bractee cu tentă roz.
Există mai multe varietăţi de Ficus Elastica: Ficus Elastica Decora, Rubra, Schrijverieana sau Tricolor. Ficusul Elastica este o plantă relativ uşor de cultivat şi este foarte des întâlnită ca plantă de apartament.
Îngrijire
Estre recomandată amplasarea ghiveciului într-un loc foarte bine luminat, însă planta trebuie să fie la adăpost de razele directe ale soarelui. Ficusul Elastica este sensibil la frig şi are nevoie de temperaturi de peste 12-15 grade Celsius.
În perioadele calde, ghiveciul poate fi mutat afară, însă trebuie ferit de razele foarte puternice ale soarelui. Atunci când vă hotărâţi să mutaţi planta pe balcon sau în grădină, este recomandat să faceţi acest lucru treptat, aşteptând ca diferenţa de temperatură de la zi la noapte să nu mai fie mare. Perioada cea mai bună pentru mutarea plantei în exterior este sfârşitul primăverii, începutul verii.
Din luna aprilie şi până în septembrie, Ficusul Elastica se udă cu regularitate, solul trebuind să fie bine uscat. Udarea se face cu apă la temperatura camerei, pe cât posibil, dimineaţa. Udarea în exces este dăunătoare şi duce la căderea frunzelor. Odată cu venirea toamnei, se va uda mai rar.
Ficusul Elastica nu este iubitor al climei uscate şi de aceea este recomandat ca frunzele să fie cât mai des posibil pulverizate cu apă demineralizată pentru a se evita formarea de pete. În timpul perioadei vegetative, în apa folosită pentru udat se va adăuga, o dată la 15-20 de zile, îngrăşământ specific pentru plantele verzi.
În ceea ce priveşte solul, se va folosi un substrat bogat în substanţe organice şi foarte bine drenat. Transplantarea se realizează primăvara, la interval de doi ani, până când planta devine destul de mare, după care se va evita pe cât posibil această operaţiune. Din acest motiv, este recomandată folosirea unor ghiveci cât mai mari cu putinţă. Corectarea înălţimii şi stimularea ramificaţiei se fac prin tăieri executate în luna martie.Înmulţire, paraziţi şi boli
Ficusul Elastica se înmulţeşte prin butăşire. Se fac butaşi de vârf cu două-patru frunze sau din fragmente de tulpină cu una-două frunze, care se ţin în apă caldă 10-15 minute, pentru oprirea latexului. Butaşii prind rădăcini în circa patru-şase săptămâni, fie în amestec de turbă şi nisip, fie în sticle cu apă.
Ficusul Elastica este des atacat de coşenile şi acarieni, care îşi fac cuib sub frunzele de mari dimensiuni, în special în cazul unei clime seci.