Creierul uman are nevoie de un anumit neurotransmiţător pentru a se putea concentra cum trebuie, acesta fiind rezultatul unui studiu referitor la nevoia oamenilor de a reciti, câteodată, anumite texte pentru a le putea înţelege, informează telegraph.co.uk.
Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Newcastle şi Colegiul Universitar din Londra, a scos la iveală faptul că celulele nervoase au nevoie de un neurotransmiţător, numit acetilcolină, pentru a trimite semnale în sistemul nervos central şi periferic. În momentul în care acetilcolina lipseşte, apar dificultăţi de concentrare.
Studiul a fost realizat pe mai multe maimuţe macac, cercetătorii remarcând că animalele au fost mai atente la sarcini dacă neurotransmiţătorul era prezent la nivelul creierului.
"Pentru prima dată, am putut să identificăm mecanismul prin care creierul impune o stare de atenţie şi măreşte capacitatea de percepere a sarcinilor importante. Studiul nostru arată că, pentru a ne putea concentra bine, neuronii şi receptorii specifici din creier cer o doză de acetilcolină care să-i aducă în starea corectă. Când acest mecanism funcţionează corect, creierul dispune de un nivel mai mare de concentrare", a declarat profesorul Alex Thiele.
"Dacă mecanismele nu funcţionează cum trebuie în cea mai mare parte a timpului, înseamnă că va trebui să recitim un text sau vom pierde ceva din el", a explicat Thiele.
Potrivit profesorului, mai sunt necesare studii pentru a confirma aceste rezultate, care sunt utile pentru dezvoltarea unor tratamente necesare pentru bolnavii de Alzheimer sau pentru cei care suferă de un deficit de atenţie.