Un copil din zece a purtat o conversaţie cu caracter explicit sexual pe internet, potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie referitor la modalitatea tinerilor de a-şi petrece timpul liber, navigând pe internet sau vorbind la telefoanele mobile, informează telegraph.co.uk.
Studiul a scos la iveală faptul că tinerii britanici, mai atraşi de noile tehnologii decât cei americani, îşi mint adesea părinţii pentru a accesa site-uri neadecvate şi pentru a discuta cu persoane străine.
Potrivit raportului anual Mobile Life, comandat de Carphone Warehouse şi Şcoala de economie din Londra, 11% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 11 şi 18 ani au purtat discuţii explicit sexuale pe internet, 28% dintre aceştia recunoscând că au accesat site-uri pentru adulţi.
Mulţi dintre cei care îşi mint părinţii pentru a putea naviga pe internet pretind că îşi fac temele.
Raportul, realizat pe 6.000 de persoane, a mai identificat diferenţele dintre adolescenţii americani şi cei britanici, cei din Marea Britanie dovedindu-se a fi mult mai sofisticaţi. De exemplu, 53% dintre aceştia au comunicat cu ajutorul camerelor web, în vreme ce doar 18% din adolescenţii din Statele Unite au făcut acest lucru. Copiii britanici sunt mai prolifici şi în ceea ce priveşte mesajele trimise: 50% dintre aceştia trimiţând minim şase mesaje pe zi.
Doctorul Tanya Byron, ce a contribuit la realizarea raportului, îi sfătuieşte pe părinţi să fie mai atenţi cu privire la ceea ce fac copiii lor pe internet. "Cred că cea mai bună soluţie ar fi ca părinţii să trateze problema siguranţei de pe internet la fel cum ar face cu orice alte pericole posibile. V-aţi lăsa copiii să înveţe să traverseze strada prin intermediul învăţării din greşeli? Nu. Astăzi, odată cu dezvoltarea uimitoare a tehnologiei fără fir şi cu rolul important pe care aceasta îl joacă în viaţa copiilor noştri, toţi trebuie să ne învăţăm pe noi şi pe cei din jurul nostru Codul de Siguranţă Online", a declarat aceasta.
Părinţii ar trebui să instaleze sisteme de securitate pe computer, să le spună copiilor să nu ofere detalii străinilor cu care discută, să nu dea prea multe informaţii personale pe reţelele de socializare şi să raporteze orice caz de abuz sau materiale jignitoare, a mai spus Byron.