Copiii se nasc cunoscând noţiunile de bine şi rău, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, preluat de thisislondon.co.uk.
Noul studiu, care indică faptul că micuţii sunt programaţi să se identifice prin trăire cu alte persoane, alimentează vechea dezbatere legată de simţuri înnăscute sau achiziţionate pe parcursul vieţii şi poate oferi noi informaţii despre cauzele hărţuirilor la care sunt supuşi unii copii de către alţii.
Cercetătorii spun că toţi copiii cu vârste cuprinse între 7 şi 12 ani îşi pot da seama dacă o altă persoană suferă.
Majoritatea copiilor pot, de asemenea, identifica hărţuirea ca un lucru rău şi simţi o nevoie naturală de a proteja victima.
Cercetătorii au concluzionat că latura grijulie a unui copil nu este doar o consecinţă a faptului că au avut parte de o asemenea îngrijire din partea părinţilor.
Pentru a stabili dacă micuţii pot înţelege durerea şi suferinţa la fel ca adulţii, o echipă de cercetători din Chicago a arătat unui număr de 17 copii mai multe filme cu picioarele sau mâinile unor oameni care sufereau.
În unele înregistrări video, durerea era accidentală, provocată, de exemplu, de un obiect care a căzut pe mâna unei persoane. În altele, suferinţa era provocată deliberat, de exemplu, o călcare intenţionată pe piciorul cuiva.
Tomografiile cerebrale efectuate participanţilor la studiu au demonstrat că acest organ reacţionează diferit în funcţie de durerea provocată, accidental sau deliberat.
În cazul durerii accidentale, activitatea era mai crescută în circuitele din creier asociate cu procesarea durerii.
În cazul durerii provocate deliberat, activitatea era mai intensă în zonele din creier asociate cu interacţiunea socială şi raţionamentul moral.