O echipă de cercetători americani care studiază falia San Andreas din California a observat că, înainte cu câteva ore de producerea unui seism, se produc unele schimbări geologice foarte discrete, descoperire ce ar putea permite crearea unui sistem de prevenire în caz de cutremure, notează Reuters.
Unul dintre cercetători, Paul Silver, de la Institutul Carnegie din Washington, a declarat că instrumentele lor au detectat schimbări geologice provocate, cel mai probabil, de mici fracturi ale rocilor sub efectul presiunii de pe scoarţa terestră.
"Este deschiderea unei crăpături înainte de un cutremur", a precizat Silver într-un interviu.
Studiul, ale cărui rezultate au fost publicate miercuri, în Nature, a fost realizat pe falia San Andreas (Parkfield), plecând de la analiza scoarţei terestre la o adâncime de un kilometru.
Echipamentul cercetătorilor a detectat şi a înregistrat valuri seismice înainte, în timpul şi după două mici cutremure, permiţându-le acestora să observe îndeaproape micile schimbări geologice.
În primul caz, semnalele geologice s-au simţit cu 10 ore înainte de producerea unui cutremur cu magnitudinea de 3 grade pe scara Richter, petrecut în decembrie 2005. Semnale de acelaşi tip au fost observate la 2 ore înainte de un cutremur de 1 grad, care a avut loc cinci zile mai târziu, au explicat cercetătorii.
"Suntem foarte încrezători în aceste observaţii şi avem de gând să facem mai multe experimente pentru a confirma dacă aceste schimbări fac parte dintr-un proces fizic general produs înainte de fiecare cutremur", a declarat seismologul Fneglin Niu, de la Universitatea Rice, din Houston.
Deşi cercetătorii au făcut progrese mari în înţelegerea cutremurelor de pământ, prevenirea lor rămâne încă o problemă.
În prezent, sistemele de avertizare anunţă un cutremur cu cel mult câteva secunde înainte de producerea acestuia, nelăsând deloc timp pentru evacuări masive ale populaţiilor ameninţate.
"Mai avem mult până să reuşim să avem un sistem de alertă precoce şi practic, zece ani, poate 20", a declarat Silver.
Rezultatele au fost publicate la doar două luni de la producerea unui cutremur puternic în China. Pe 12 mai, în urma unui seism din provincia Sichuan, aproximativ 80.000 de oameni au murit, mulţi dintre aceştia pierzându-şi viaţa sub clădirile prăbuşite.