Există idei preconcepute şi în materie de nutriţie, la fel ca în orice alt domeniu. Nutriţioniştii au început să-şi pună pacienţii în gardă în legătură cu ipoteze referitoare, de exemplu, la nivelul de fier pe care îl conţine spanacul sau la numărul caloriilor din unt.
Există multe persoane care aleg să mănânce margarină în loc de unt, considerând că astfel consumă mai puţine calorii. Nu este deloc adevărat că margarina are mai puţine calorii decât untul. Cele două alimente au acelaşi indice caloric, aproximativ 360 kcal la 100 grame. În schimb, diferenţa apare atunci când vine vorba de calitatea grăsimilor conţinute. În cazul untului, acestea sunt de origine animală şi conţin acizi graşi saturaţi, în timp ce margarina, fiind de origine vegetală, este bogată în acizi graşi nesaturaţi.
Se mai credea, de asemenea, că persoanele care au colesterolul mare nu au voie să mănânce ouă. Este o concepţie cât se poate de falsă, spun nutriţioniştii. Tot colesterolul conţinut în ouă este concentrat în gălbenuş, iar albuşul nu are deloc această substanţă. În cazul în care analizele arată un nivel ridicat de colesterol în organism, pacienţilor le este recomandat să consume doar două ouă pe săptămână şi să monitorizeze consumul de grăsimi, în special de grăsimi saturate.
Pastele nu îngraşă
Contrar convingerii că pastele făinoase îngraşă pentru că au un conţinut ridicat de carbohidraţi, această idee nu este nici pe departe adevărată.
Nutriţioniştii spun că 200 de grame de paste fierte au un aport caloric mediu de 180 kcal. Prin urmare, pastele nu îngraşă, dar, pentru ca dumneavoastră să fiţi cu conştiinţa împăcată, le puteţi combina cu puţine condimente, pentru a ameliora valoarea nutritivă.
Altă idee preconcepută este aceea potrivit căreia spanacul este foarte bogat în fier. Se pare că şi acest lucru este fals, pentru că 100 de grame de spanac conţin doar 4 mg de fier, cu mult mai puţin decât caltaboşul (20 mg/100 g), ficatul (15 mg/100 g) sau pătrunjelul (10 mg/100 g).
Lămurind aceste probleme, nutriţioniştii sunt de acord cu ideea, că masa de seară trebuie să fie uşoară, pentru a nu exista probleme de digestie în timpul nopţii şi, mai ales, dacă la prânz aţi mâncat foarte bine.