Cu interzicerea fumatului în restaurantele şi barurile olandeze, de la 1 iulie, Olanda se înscrie într-o serie de ţări europene, ce creşte constant, care limitează sau interzice viciul acesta în locurile publice.
Grecia, campioana tabagismului, cu 42,5% fumători înveteraţi la populaţia cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani, a fost prima ţară care a interzis consumul de tutun în locurile publice, în 2002, fără a impune măsura şi barurilor. Legislaţia a rămas, parţial „literă moartă”, însă Ministerul Sănătăţii se pregăteşte să depună un proiect de lege care să interzică fumatul în locurile publice, inclusiv în cafenele şi restaurante, începând cu 2010.
Irlandezii au fost primii care au lovit puternic, interzicând fumatul, în martie 2004, în locurile publice, inclusiv baruri.
Italienii au început să se obişnuiască, din ianuarie 2005, să-şi bea espresso-ul fără tutun în cafenele, restaurante şi locuri publice.
Printre celelalte ţări care au interzis fumatul se numără Norvegia, Malta, Suedia, Marea Britanie, Spania, Letonia, Lituania, Estonia, Franţa, Finlanda, Danemarca, Belgia, Olanda şi Islanda. Multe dintre ele permit, însă, fumatul în baruri şi restaurante.
În Spania, localurile de peste 100 de metri pătraţi sunt obligate să asigure separeuri pentru nefumători. Altele pot alege să fie destinate fumătorilor sau nefumătorilor, însă majoritatea permit fumatul. Portugalia a ales un compromis similar.
În Danemarca, unii proprietari de cafenele încearcă deja să evite o lege care a intrat în vigoare în august 2007, ce prevede ca localurile cu suprafeţe depăşind 40 de metri pătraţi să nu permită fumatul. Mulţi dintre proprietarii de cafenele şi-au reamenajat localurile pentru a le reduce suprafaţa.
Suedia şi Finlanda – care numără cele mai mici rate de fumători din Europa, cu 18 şi, respectiv, 22% - au impus restricţii în baruri, restaurante şi cluburi de noapte.
Foarte în urmă cu lupta împotriva fumatului, Germania a impus, pe 1 septembrie 2007, restricţii în ceea ce priveşte transportul în comun şi în clădirile ce depind de guvernul federal. În ceea ce priveşte barurile şi restaurante există o interdicţie, însă depinde de autorităţile din statele regionale dacă o aplică sau nu.
Comisia Europeană s-a pronunţat la începutul lui 2007 pentru interdicţia generală a fumatului în spaţii publice închise, fără excepţie pentru restaurante, lansând o amplă dezbatere asupra necesităţii adoptării unor legi de constrângere la nivelul UE. Însă restricţia nu va fi aplicată curând pentru că statele membre încă nu au ajuns la un consens.