vineri, 4 iul 2008 - Anul XIII, nr. 155 (3836)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sistemul solar are forma unui ou

Sistemul solar are forma unui ou, pentru că la frontiera lui vânturile de particule emise de Soare întâlnesc gaze supuse unui câmp magnetic interstelar, au descoperit cercetătorii analizând datele colectate de sonda Voyager 2, informează AFP.

Lansată în 1977, sonda Agenţiei spaţiale americane (NASA) a atins, în vara anului trecut, de mai multe ori "şocul terminal", la zeci de miliarde de kilometri de Pământ, acolo unde vânturile solare sunt brusc încetinite, trecând de la viteze supersonice la viteze subsonice.

Şocul poate fi comparat cu întâlnirea dintre un flux de apă centrifugată de la un robinet la suprafaţa unui lighean şi refluxul de apă acumulată pe marginile acestuia, potrivit lui Randy Jokipii, astronom la Universitatea din Arizona, care prezintă o serie de articole consacrate de revista Nature noilor informaţii despre limitele sistemului solar.

Dincolo de "şocul terminal", influenţa vânturilor solare se diminuează, după care dispare, la nivelul heliopauzei, care marchează limita exterioară a sistemului nostru solar.

Sistemul solar, învelit într-o bulă gigantică, numită heliosferă, care se întinde dincolo de orbita lui Pluto, are o coadă despre care nu există multe informaţii, care ar avea o lungime de 130 - 150 de ori mai mare decât distanţa de la Pământ la Soare (de ordinul a 20 de miliarde de kilometri), a precizat Jokipii.

Sonda Voyager 1 a atins deja "şocul terminal" în decembrie 2004, însă nu dispunea de instrumentele necesare pentru măsurarea directă a vitezei, densităţii şi temperaturilor vânturilor solare.

Voyager 1 a atins acest "zid al sunetului" vânturilor solare cu 1,5 miliarde de kilometri mai aproape de Pământ decât Voyager 2, fapt care a permis astronomilor să concluzioneze că sistemul solar este departe de a fi perfect rotund.

 

Cele două sonde, singurele surse de informaţie

Pe partea aplatizată, "oul" este supus unui bombardament constant de particule de gaze interstelare, mult mai puţin dense decât vânturile solare, care sunt şi ele expuse câmpurilor magnetice ale stelelor din vecinătatea lor.

Voyager 2 a măsurat dincolo de "şocul terminal" o temperatură mai ridicată decât se aşteptau cercetătorii, "care indică probabil un transfer de energie particulelor razelor cosmice (interstelare) ce au fost accelerate de şoc", potrivit unui comunicat al Jet Propulsion Laboratory al NASA, din California, care se ocupă de sondele Voyager.

Cele două sonde, singurele construite de oameni şi aflate la o distanţă atât de mare de Pământ - de care se îndepărtează la o viteză de 17 kilometri pe secundă -, vor rămâne în deceniile următoare singurele surse de informaţie de la faţa locului despre limitele sistemului solar.

Mai aproape de noi, satelitul Ibex, a cărui lansare este prevăzută pe 5 octombrie, va completa observaţiile datorită unei orbite de 325.000 de kilometri a planetei noastre, care îi va permite să fie eliberat de influenţele magnetosferei terestre.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sistemul solar are forma unui ou.
 Vizualizări articol: 726 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Sistemul solar are forma unui ou3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei