Calităţile acustice excepţionale, care nu au putut fi egalate timp de trei secole, ale viorilor realizate de lutierul Antonio Stradivari - Stradivarius - ţin de densitatea lemnului din care sunt făcute, potrivit unui medic olandez, care a făcut aceste descoperiri cu ajutorul unui scaner medical.
Doctorul Berend Stroel de la Facultatea de medicină din Leiden, Olanda, care a realizat studiul în colaborare cu lutierul american Terry Borman, a realizat, cu ajutorul unui scaner, o tomodensitometrie pe mai multe viori fabricate de Stradivari (1644 - 1737) şi Guarnieri de Gesu (1698 - 1744), informează AFP.
Calităţile materialelor folosite pentru fabricarea viorilor erau pista evidentă în explorarea secretelor instrumentelor muzicale care nu au egal în lume. Dar, pentru a analiza materialele, ar fi trebuit ca viorile să sufere anumite stricăciuni, lucru greu de acceptat, având în vedere faptul că instrumentele valorează milioane de dolari.
Stroel, de la secţia de radiologie a Facultăţii de medicină din Leiden, a pus la punct un program pe calculator în colaborare cu doctorul Jan Stolk, pneumolog, care calcula densitatea ţesutului pulmonar la pacienţii care sufeream de emfizem cu ajutorul unui tomodensitometru, pentru a evalua eficacitatea anumitor tratamente.
Folosindu-se de instrumentele colaboratorului său, care permiteau măsurarea densităţii fără prelevare de ţesut din plămânii pacienţilor, Stroel a conceput un nou program pe calculator, care permite studierea densităţii lemnului, pornind de la tomodensitometrul medical.
Astfel doctorul, împreună cu lutierul Terry Borman, a scanat cinci viori Stradivarius şi şapte viori contemporane, pentru a analiza densitatea lemnului din care sunt realizate.
Densitatea medie a lemnului viorilor vechi nu era foarte diferită de cea a materialelor folosite la viorile moderne. Dar diferenţele de densitate ale straturilor de lemn folosite, corespunzând diferitelor cercuri de creştere ale arborelui, erau net mai mici la viorile vechi.
Deoarece diferenţele de densitate a lemnului influenţează intensitatea vibraţiilor şi, implicit, producerea sunetului, este posibil ca această descoperire să explice superioritatea acustică a vechilor viori.
Descoperirea oferă noi posibilităţi de a reproduce calităţile excepţionale ale vechilor viori, concluzionează cercetătorii, al căror studiu a apărut ieri în versiunea online a jurnalului Plos One.