Inventatorul bicicletei era un italian, nu un englez, aşa cum s-a crezut până de curând, potrivit unui istoric francez care a scris o lucrare dedicată velocipedului, strămoşul bicicletei, preluată de AFP.
Claude Reynaud, fondatorul muzeului dedicat vehiculelor de gen de la Domazan (Gard), între Nîmes şi Avignon (Franţa), spune că un anume Viarengo de Forville construise deja în 1871 vehicule "foarte asemănătoare" micii regine - bicicleta.
În epocă, marea bicicletă, "ramură stinsă a arborelui istoriei vehiculului cu două roţi", triumfă. Moda, care urmează velocipedului, va dura aproape două decenii şi va arunca într-un con de umbră vehiculul imaginat şi realizat de Viarengo de Forville.
Câteva spirite originale, englezul Winslow, francezii Dubos şi Mougeol, au depus cereri de brevetare, înainte de 1870, cu proiecte anunţând viitoarea bicicletă. Însă, este de părere istoricul francez, este vorba de maşini "puţin convingătoare", care nu au fost niciodată fabricate.
Cu opt ani înainte de englezul Henry J. Lawson, cunoscut a fi inventatorul bicicletei, Viarengo de Forville prezintă, în 1871, după mai multe brevetări depuse la INPI (Institutul naţional al proprietăţii industriale), primele două biciclete adevărate, cu toate elementele vehiculului modern: cadru (pentru modelul masculin), pedale cu mişcare circulară plasate între roţi şi transmisie pe roata din spate.
Viarengo de Forville, originar din Piemonte, era consul al Italiei la Nantes în momentul descoperirii sale, spune autorul lucrării, care citează un interviu al inventatorului apărut într-o revistă specializată italiană, în 1895.
"Fiul lui Michaux, inventator al pedalelor velocipedelor, după ce mi-a studiat invenţia, mi-a propus să o fac cunoscută în Marea Britanie. Într-adevăr a mers în Anglia cu şase maşinării, trei pentru femei şi trei pentru bărbaţi. Nu am mai auzit nimic vorbindu-se despre expediţia lui. Am remarcat doar că, precis din momentul expirării brevetului meu pe trei ani, din Anglia, descoperirea mea a fost lansată în lumea întreagă", a spus cu regret Viarengo de Forville, adăugând că "nu şi-a imaginat niciodată o asemenea evoluţie a invenţiei sale".
La aproape un secol şi jumătate, istoricul francez Claude Reynaud îi face dreptate, prin lucrarea sa, care conţine numeroase ilustraţii ale unor documente şi brevete.
( 2 iul 2008, 22:12:22
Ce articol de doi bani!?