Zaharurile din fructe sunt mai dăunătoare sănătăţii decât celelalte tipuri de zahăr pentru că încurajează dezvoltarea unui abdomen voluminos, ce favorizează diabetul şi maladiile cardiace, potrivit unui studiu publicat în revista New Scientist şi preluat de telegraph.co.uk.
Zaharurile din fructe - fructoza -, care se găsesc şi în băuturile răcoritoare, contribuie mai mult la dezvoltarea unui abdomen voluminos decât celelalte tipuri de zahăr.
Persoanele care au o circumferinţă mare a taliei prezintă mai multe probabilităţi de a dezvolta maladii cardiace sau diabet.
Descoperirea ar putea indica un factor care stă în spatele prevalenţei anumitor boli în ultimele decade.
Fructoza se găseşte în fructele proaspete, sucuri de fructe, gemuri, dar şi în băuturi răcoritoare, multe dintre acestea fiind fabricate cu sirop de porumb cu concentraţie mare de fructoză.
Cercetătorii au analizat impactul unei diete cu concentraţie mare de fructoză cu cel al unui regim care conţinea alte tipuri de zaharuri.
La studiu au participat 33 de adulţi supraponderali şi obezi, care timp de 10 săptămâni au avut o dietă "normală". Ulterior, participanţii la studiu au fost împărţiţi în două grupuri, cel dintâi primind un sfert din numărul zilnic de calorii din fructoză, al doilea, din glucoză.
După 20 de săptămâni, ambele grupuri luaseră în greutate în medie, acelaşi număr de kilograme - 1,5.
Totuşi, cei care au consumat mai multă fructoză au remarcat o depunere mai mare de ţesut adipos în jurul taliei, în timp ce cei care au consumat glucoză au raportat o răspândire a grăsimii pe tot corpul.
Peter Havel, de la Universitatea din California, Davis, coordonator al studiului, spune că mai sunt necesare studii pentru a stabili o asociere între fructoză şi obezitate.
El a recomandat, totuşi, persoanelor care suferă de pre-diabet să micşoreze cantităţile de produse ce conţin fructoză.