Cercetătorii trişează mai frecvent decât se credea până în prezent, potrivit unui sondaj realizat în Statele Unite, la care au participat peste 2.000 de oameni de ştiinţă şi care a apărut, ieri, în revista Nature, informează AFP.
Potrivit acestui sondaj, 9% din cei 2.212 de cercetători intervievaţi, aparţinând unui număr de 605 centre afiliate Institutelor Naţionale de Sănătate (NIH), au trişat cel puţin o dată în cei trei ani care au precedat studiul - adică 201 cazuri.
Autorii acestui articol, de la Biroul de Cercetare asupra Integrităţii (ORI), subliniază că, dacă aceste rezultate sunt extrapolate la toată comunitatea de cercetători susţinută de Departamentul de Sănătate (DHHS), anual, în Statele Unite, cercetătorii afiliaţi NIH comit aproximativ 2.325 de acte de proastă conduită. Circa 1.000 din reprezentanţii breslei nu sunt descoperiţi.
Actele de proastă conduită implică plagierea (36%) şi fabricarea sau falsificarea datelor, rapoartelor, publicaţiilor sau cererilor de bursă (60%).
Numărul de cazuri de proastă conduită raportate la ORI este foarte scăzut: anual, doar 24 de anchete legate de finanţarea acordată de NIF sunt lansate, spun autorii studiului, Sandra Titus, James Wells şi Lawrence Rhoades.
Potrivit acestora, trebuie pus la punct un sistem mai bun de limitare a acestor incidente, printre care o cultură a toleranţei zero sau formarea unor colaboratori care respectă cinstea.