Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 14 iun 2008 - Anul XIII, nr. 138 (3819)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Grătarul, o pasiune germană

Primele zile însorite de vară sunt un prilej pentru germani să se îmbrace în pantaloni scurţi şi să iasă la iarbă verde pentru a se dedica activităţii preferate: grătarul. O pasiune germană.

„Germanilor le place din ce în ce mai mult să facă grătar”, a declarat serioasă Nina Degele, profesor de sociologie la Universitatea din Freibourg. „Este un fenomen, un mod de viaţă, care se situează la jumătatea drumului dintre tradiţie şi modernitate”, a adăugat cercetătoarea, care a coordonat un studiu  a cărui temă este „Grătarul şi modul de viaţă”.

Germania are, într-adevăr, ritualurile sale anuale: Bundesliga, sâmbăta după amiază, vinul cald, de Crăciun, în decembrie, sparanghelul, primăvara, grătarul - vara.

 

Ţara grătarelor.

Trei milioane de grătare se vând anual în ţară, de la cel mai simplu, care se pune direct pe cărbuni încinşi, la aparatele mai sofisticate numite American Barbecue, trecând pe la cele electrice – respinse de purişti - sau pe la cele din cărămidă construite în grădină.

Primăvara şi vara, nici o aniversare nu are loc fără o "Grillparty" pe balcon, în parc sau pe malul unui lac. În această perioadă, întâlnirile între prieteni se mută din cafenelele pline de fum în parcuri sau pe malul lacului.

„Cu ocazia căsătoriei mele am renunţat la o firmă de catering şi am angajat un maestru bucătar specializat în grătare”, a explicat Simone Pfeiffer, în vârstă de 34 de ani.

Pe o mare pancartă întinsă într-un parc dintr-un cartier boem al Berlinului, o asociaţie antigloblizare propune chiar un insolit „grătar împotriva capitalismului”.

 

Toată lumea la grătar.

Pasiunea pentru grătar se regăseşte la toate nivelurile societăţii. După o perioadă rece de conflict germano-american, cancelarul Angela Merkel şi preşedintele american George W. Bush au sărbătorit, în iulie 2006, întâlnirea lor, în faţa a zeci de camere video, dar şi a unui porc de 30 de kilograme la proţap.

În fiecare primăvară, presa multiplică suplimentele speciale, publicând cutare sau cutare secret furnizat de un anume specialist, pentru aprinderea focului sau prepararea celor mai delicioşi cârnaţi. Cotidianul Bild, cel mai citit din ţară, a consacrat recent o pagină „celor mai bune sfaturi ale campionului german” la grătar.

 

Grătar în parc.

La Berlin, administraţia locală permite cetăţenilor să facă grătar în imensul parc din Tiergarten, plămân verde situat în centrul capitalei germane. Marii comunităţi turce din Berlin îi place să facă picnic sub ferestrele preşedintelui federal Horst Köhler, care locuieşte la castelul Bellevue.

Asta deşi termometrul depăşeşte 25°, în jurul grătarului se adună până la 50.000 de persoane şi aproximativ 100 m3 de gunoaie aşteaptă să fie strânse.

De altfel, grătarul a devenit atât de popular pentru că autorităţile oferă atât de mult spaţiu.

 

Bărbatul e şeful.

Însă atenţie, când "homo barbecue" pune o friptură pe grătar, acesta pune în scenă aplecările arhaice ale societăţii, spune Degele.

„Cel care aprinde focul se poziţionează foarte sus pe scara ierarhică socială”, a explicat cercetătoarea. În plus, „prelucrarea cărnii crude este resimţită puternic drept o treabă de bărbat”.

„În faţa unui grătar, bărbatul este şeful. El este în centrul a tot ceea ce se întâmplă”, a spus cercetătoarea. Pe scurt: bărbatul se ocupă de fripturi, iar femeia de salate şi aperitive...

Această activitate în aer liber a devenit atât de populară încât Asociaţia germană a grătarului (GBA) organizează anual Campionatul de grătar al Germaniei.

Între 60.000 şi 70.000 de spectatori au asistat anul acesta la Monheim, în apropiere de Düsseldorf, la campionatul de grătar, la categoriile cârnaţi, antricoate, cotlete, peşte şi desert.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Grătarul, o pasiune germană.
 Vizualizări articol: 1013 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Grătarul, o pasiune germană0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei