Cântăreţii Angela Similea şi Cornel Constantiniu cer casei de producţie Mobra Films daune morale de 20.000 de euro pentru folosirea pieselor lor pe coloana sonoră a filmului "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" de Cristian Mungiu, susţinând că nu au fost remuneraţi pentru acestea.
Avocatul lui Cornel Constantiniu şi al Angelei Similea, Victor Hăbăşescu, a declarat că după ce va fi efectuată o expertiză în dosar, prin care să se stabilească cuantumul încasărilor filmului "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", vor fi cerute şi daune materiale.
Hăbăşescu susţine că producătorii filmului nu i-au cerut acordul lui Constantiniu pentru folosirea piesei "Lasă lumea să vorbească", nu a fost întocmit nici un contract pe drepturi de autor, şi artistul nu a fost astfel remunerat. De asemenea, el a mai spus că Angela Similea, a cărei piesă "Te aud mereu" a fost folosită pe coloana sonoră a filmului, are contract cu regizorul Cristian Mungiu în care se precizează că i-a permis să îi folosească vocea numai pentru filmul de cinematograf, nu şi pentru varianta comercializată pe DVD.
Procesul intentat casei de producţie Mobra Films a avut primul termen marţi, iar discuţiile vor fi reluate pe 9 septembrie.
Ce zice Mungiu.
Regizorul Cristian Mungiu a declarat, într-un comunicat de presă, că, "în ce o priveşte pe doamna Angela Similea, domnia sa a semnat un contract prin care cedează companiei drepturile referitoare la melodiile respective, «pe orice suport, prin orice mijloace, prin orice procedeu cunoscut sau care urmează a fi cunoscut»".
"În ce-l priveşte pe domnul Cornel Constantiniu, după apariţia în presă a informaţiilor privind încasările de milioane de dolari (ale "4,3,2", n.r.), avocatul domniei sale a solicitat în numele clientului său o sumă suplimentară, de circa 50 de ori mai mare decât cea achitată deja", a declarat Cristian Mungiu în comunicat.
4,3,2.
Filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", de Cristian Mungiu, este primul film românesc care a câştigat premiul Palme d'Or, acordat la ediţia de anul trecut a Festivalului de film de la Cannes.
Povestea a două studente căministe, desfăşurată într-o singură zi din anul 1987, când Găbiţa (Laura Vasiliu), cu ajutorul Otiliei (Anamaria Marinca), caută să facă un avort – ilegal la acea vreme, a devenit cunoscută în toată lumea. Astfel, după ce a reuşit să obţină la Cannes trofeul suprem din partea unui juriu prezidat de Stephen Frears, în circa nouă luni, "4,3,2" a obţinut, potrivit Mobra Films, mai multe premii internaţionale, printre care: premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Presei Cinematografice) şi Premiul Educaţiei Naţionale din Franţa - tot la Festivalul de Film de la Cannes, FIPRESCI Grand Prix pentru cel mai bun film al anului 2007 - la Festivalul de Film de la San Sebastian, Hollywood Film Award, cel mai bun film şi cea mai bună actriţă (Anamaria Marinca) - la ediţia a 18-a a Festivalului Internaţional de Film de la Stockholm, cel mai bun film european şi cel mai bun regizor european al anului - European Film Academy 2007, premiul pentru cel mai bun film străin şi premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar (Vlad Ivanov) - Los Angeles Film Critics Association, cel mai bun film străin - Chicago Film Critics Awards, cel mai bun film al anului 2007 - Times and Sunday Times Critics.
Potrivit site-ului http://www.boxofficemojo.com, în prezent, filmul are încasări de 9,58 de milioane de dolari.