luni, 9 iun 2008 - Anul XIII, nr. 133 (3814)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Anumite seisme provoacă unde mai rapide decât sunetul

Anumite cutremure difuzează unde care au o viteză mai mare decât cea a sunetului, mergând până la 21.600 km/h, fiind vorba de zdruncinături secundare care nu se produc pe falia principală, potrivit unui studiu publicat, vineri, în revista Science, informează AFP.

Cutremurele, precum cel produs recent în China, au adesea la origine o compresie între două plăci. Altele, mai rare, sunt provocate de o alunecare orizontală a unei plăci sub alta, aşa cum a fost cazul cutremurului de la Izmir, din 1999.

"Sunt cutremure ale căror viteze de rupere sunt foarte mari, mai mari decât viteza cu care undele seismice majore se propagă, un fenomen pe care l-am descoperit recent", a spus unul dintre autorii studiului, Michel Bouchon, de la CNRS/Universitatea Joseph Fourier din Grenoble, Franţa.

"Fenomenul modifică radiaţia şi mişcarea solului generată de aceste seisme", a spus acesta.

Împreună cu Hayrullah Karabulut, de la observatorul Kandili din Turcia, cercetătorul a descoperit că "zona de falie este foarte liniştită după cutremur, zdruncinăturile secundare producându-se departe de aceasta, pe structuri secundare activate de ruptura" care a eliberat aceste unde rapide.

"Undele secundare arată că anumite falii, despre care credeam înainte că sunt inactive, au fost parţial reactivate de cutremur", spun cercetătorii.

Astfel de seisme, a precizat Bouchon, au loc "pe anumite margini de plăci de pe continent, când două plăci se deplasează orizontal una faţă de cealaltă", aşa cum s-a întâmplat în California, la San Andreas, în Turcia, cu falia nord-anatoliană, şi în Tibet.

Potrivit specialiştilor, aceste cutremure se produc de-a lungul faliilor, pe distanţe lungi, lineare, aproape drepte.

Bouchon spune că acest studiu este important pentru o mai bună înţelegere a cutremurelor şi a consecinţelor acestora - difuzarea de unde principale şi secundare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Anumite seisme provoacă unde mai rapide decât sunetul.
 Vizualizări articol: 455 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Anumite seisme provoacă unde mai rapide decât sunetul0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei