Organizaţia europeană pentru cercetări nucleare (CERN) va pune în funcţiune, în aproximativ o lună, Large Hadron Collider (LHC), un accelerator de particule gigantic destinat descoperirii secretelor creării universului, a anunţat, ieri, directorul general al organizaţiei, citat de AFP.
Large Hadron Collider este îngropat la 91 de metri sub Alpi, în regiunea graniţei franco-elveţiene. Locul în care se află acceleratorul are lungimea de 27 de kilometri şi înălţimea egală cu cea a unei clădiri de 12 etaje. Dispozitivul a fost realizat pentru a genera o temperatură de peste trei miliarde de grade Celsius, astfel încât să poată crea condiţiile existente imediat după Big Bang.
Mecanismul va fi pus în funcţiune la "sfârşitul lunii iunie", a indicat şeful CERN, francezul Robert Aymar.
6 milioane de euro.
Mecanismul, care a costat 5,57 de milioane de euro, este necesar pentru a obţine condiţiile care au existat în primele secunde de după Big Bang, prin unificarea atomilor la viteze mari.
În cadrul evenimentului, particulele atomice se vor deplasa în jurul unei serii de inele, aliniate pe aceeaşi direcţie cu magneţi puternici, care vor accelera particulele până când acestea vor atinge o viteză apropiată de cea a luminii. Fiecare particulă se va deplasa în tunelul lung de 27 de kilometri de 11.245 de ori pe secundă înainte de a intra în coliziune cu o alta. Temperatura generată de ciocnirile dintre particule va fi de 100.000 de ori mai mare decât cea din centrul soarelui, cercetătorii fiind de părere că aceasta va fi suficient de puternică pentru a dezvălui primele particule care au existat în momentele de după naşterea Universului.
"Prima particulă va fi trimisă la începutul lunii iulie", a spus Aymar. "Creşterea puterii dispozitivului va fi progresivă, din cauza testelor de securitate indispensabile, iar prima coliziune «utilă» pentru cercetători va avea loc în vară", a mai spus acesta.
Aymar a mai spus că specialiştii nu vor reuşi să explice modul în care s-a format Universul imediat după debutul experimentului, ci treptat, după colectarea de date şi interpretarea acestora.
Opozanţi.
Experimentul nu are numai susţinători, ci şi opozanţi. Astfel, un grup de militanţi pentru protecţia mediului din Hawai au depus o acţiune în justiţie, cerând un ordin de interdicţie contra specialiştilor CERN. Reclamanţii se tem că experimentul ar putea genera o gaură neagră care să distrugă viaţa pe Terra.
"Ideea că acest experiment ar putea atrage sfârşitul lumii este ridicolă", a spus Frank Close, specialist în fizică la Universitatea Oxford.
(29 mai 2008, 16:51:14
Pentru nestiutori: n interiorul acestui tunel este amplasata o teava de mare diametru n interiorul careia se face vid. Exteriorul acestei tevi este mbracat cu magneti extrem de puternici care au rolul de a tine plasma ncalzita din interior departe de peretii tevii. Tunelul si teava din interior sunt construite sub forma unui inel. Particulele sunt accelerate aproape de viteza luminii. Din acest motiv particolele se rotesc de 11.245 ori