Sex-appealul este o trăsătură la îndemâna oricui, este suficient să aveţi o faţă simetrică şi masculină, în cazul domnilor, sau feminină, în cazul doamnelor.
Indiferent dacă sunteţi european, sau faceţi parte din comunitatea Hadza, un grup de vânători din Tanzania, un lucru este cert. Atractivitatea unui individ este legată de proporţiile chipului şi de dimorfismul sexual, altfel spus de faptul că prezintă caracteristici somatice tipic feminine, în cazul femeilor, şi caracteristici tipic masculine, la bărbaţi. Aceste ultime caracteristici reprezintă "o chemare" pentru reprezentanţii sexului opus.
Cel puţin aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Universitatea Stirling din Marea Britanie care au demonstrat existenţa unei legături între acestea şi anumite calităţi biologice cum ar fi de exemplu, fertilitatea.
Oamenii de ştiinţă, coordonaţi de Anthony Little au adunat o serie de fotografii a trei grupuri de indivizi (europeni, vânători Hadza şi maimuţe colombian), le-au modificat pentru a realiza o simetrie a figurilor, corectând de exemplu distanţa între ochi, după care le-au prezentat unui grup de voluntari spre analiză în versiunea "simetrică" şi cea "brută" .
Părerile au fost unanime: feţele simetrice au fost considerate a fi şi cele mai sexy. Aceste preferinţe sunt legate, din câte se pare, de supravieţuirea speciei. Aceleaşi mecanisme biologice care stau la baza simetriei se află şi la baza celorlalte caracteristici care îi fac pe indivizi mai puternici, mai capabili să supravieţuiască şi să se apere de boli şi mai activi la reproducere.
În aceste condiţii, dacă este adevărat că aceste caracteristici ale chipului pot oferi informaţii biologice despre indivizi, atunci ar trebui să existe mecanisme comune care le condiţionează pe ambele, cum ar fi de exemplu genele.