Tinerii adulţi din Europa se ameţesc în mod deliberat cu droguri şi alcool pentru a-şi îmbunătăţi viaţa sexuală, potrivit unui studiu realizat în nouă ţări de o echipă de cercetători britanici, publicat în BMC Public Health şi preluat de BBC.
Marea Britanie are una dintre cele mai proaste reputaţii în ceea ce priveşte excesul de alcool şi practicarea sexului de la vârste fragede, însă există similarităţi uimitoare între ţările participante la studiu.
O treime din bărbaţii cu vârste între 16 şi 35 de ani şi 23% dintre femeile participante la studiu au declarat că beau alcool pentru a-şi creşte şansele de a avea raporturi sexuale.
Studiul, la care au participat 1.341 de tineri din nouă ţări (Marea Britanie, Germania, Austria, Cehia, Grecia, Italia, Portugalia, Spania, Slovenia), a mai scos la iveală faptul că aceştia prezintă mai multe riscuri de a avea raporturi sexuale neprotejate atunci când sunt sub influenţa drogurilor sau a alcoolului.
Cercetătorii de la Centrul de sănătate publică din cadrul Universităţii John Moore din Liverpool, autorii studiului, spun că, deşi efectele consumului de alcool şi droguri sunt cunoscute, tinerii se îmbată în mod deliberat pentru a-şi îmbunătăţi viaţa sexuală.
Consumul de alcool şi droguri de la vârste fragede a fost asociat puternic cu începerea vieţii sexuale înaintea vârstei de 16 ani în toate ţările, în special în rândul fetelor.
Jumătate din participanţii la studiu din Viena, Austria, au consumat alcool şi şi-au început viaţa sexuală înainte de vârsta de 16 ani, faţă de 36% din Veneţia (Italia), 37% din Palma (Spania) şi 30% din Liverpool (Marea Britanie).
Aceleaşi rezultate s-au înregistrat în rândul celor care au consumat droguri, însă cercetătorii au remarcat diferenţe în ceea ce priveşte popularitatea diferitelor droguri în diferite ţări. Peste 25% dintre tinerii care au luat cocaină au spus că au făcut acest lucru pentru a prelungi actul sexual, iar consumul de droguri a fost asociat, în general, cu faptul de a avea mai mulţi parteneri sexuali. Consumul de droguri şi alcool a fost puternic asociat cu o probabilitate crescută de comportament riscant, dar şi cu regretul de a fi întreţinut relaţii sexuale, care apare după ce trec efectele substanţelor.
Tinerii care au fost în stare de ebrietate în cele patru săptămâni care au precedat studiul au prezentat mai mari probabilităţi de a fi avut, pe parcursul ultimelor 12 luni, patru sau cinci parteneri sexuali, de a fi avut relaţii sexuale neprotejate şi de a fi regretat acest lucru.
Utilizarea de cannabis, cocaină sau ecstasy a fost asociată cu consecinţe similare.
Coordonatorul studiului, profesorul Mark Bellis, spune că strategiile de reducere a consumului de alcool şi droguri şi de încurajare a relaţiilor sexuale protejate trebuie să ţină seama că cele două sunt asociate într-un mod care nu a fost, deocamdată, explicat de cercetători.