Eleganţa şi zâmbetul pot fi tactici cheie pentru cei care caută o slujbă, însă o simplă strângere de mână fermă ar putea să le surclaseze pe amândouă, spun cercetătorii americani, într-un studiu care va fi publicat în septembrie, în Journal of Applied Psychology, informează Reuters.
Cercetătorii de la Universitatea din Iowa au descoperit că acei candidaţi care au o strângere de mână fermă au mai multe şanse de a obţine slujba faţă de cei care au o strângere de mână moale.
O strângere de mână fermă este mai importantă decât ţinuta sau aspectul fizic pentru că ajută la crearea unei prime impresii puternice.
Prima impresie.
"Am descoperit că prima impresie începe cu o strângere de mână, care dă tonul pentru restul interviului", a spus George Stewart, profesor asociat de management la Colegiul Economic Tippie.
Stewart a indicat că acesta este primul studiu care evaluează importanţa unei strângeri de mână ferme în cadrul unui interviu pentru o slujbă.
La studiu au participat 98 de studenţi de la Colegiul Tippie, care s-au dus la interviuri cu reprezentanţi economici locali, fără ca, de fapt, să fie interesaţi de vreo slujbă.
Cei care s-au ocupat de interviuri au evaluat performanţa generală a fiecărui student şi calitatea de "angajabil", în timp ce alţi cinci oameni au evaluat fermitatea strângerii de mână a studenţilor.
Studenţii care aveau cea mai puternică strângere de mână au fost preferaţi de angajatori şi văzuţi ca personalităţi mai extrovertite şi cu abilităţi sociale mai mari.
"Probabil că, în mod conştient, nu ne amintim dacă strângerea de mână a unei persoane a fost bună sau rea", a spus Stewart. "Însă o strângere de mână este primul dintre indiciile non-verbale pe care le obţinem despre personalitatea generală a unei persoane şi impresia aceasta este cea pe care o reţinem", a adăugat el.
O strângere de mână potrivită trebuie să fie completă, fermă, cu o mişcare sus-jos viguroasă, asociată contactului vizual, a indicat Stewart.