Locuitorii insulei elene Lesbos au apelat la justiţie pentru a împiedica organizaţiile pentru drepturile homosexualilor să folosească termenul "lesbiană" pentru femeile homosexuale, informează BBC News Online.
Locuitorii insulei spun că, dacă acţiunea lor va avea succes, ar putea apela la justiţie pentru a interzice utilizarea internaţională a termenului "lesbiană".
Locuitorii din Lesbos spun că dreptul de a se desemna prin denumirea insulei le aparţine celor 100.000 de locuitori ai insulei şi unui număr de 250.000 de expatriaţi originari de acolo, şi nu femeilor homosexuale.
Iniţiatorul acţiunii, Dimitris Lambrou, susţine că dominanţa internaţională a denumirii "lesbiană" în context sexual încalcă drepturile locuitorilor insulei şi îi denigrează în întreaga lume. El susţine că utilizarea termenului "lesbiană" pentru a desemna femeile homosexuale le cauzează probleme locuitorilor Lesbosului.
În plângerea înaintată justiţiei, reclamanţii susţin că guvernul elen este atât de jenat de termenul "lesbian" încât a fost obligat să redenumească insula după capitala ei, Mytilini. Judecătorii au stabilit o dată pentru a decide dacă vor admite plângerea şi vor cere Comunităţii de Lesbiene şi Homosexuali din Grecia să îşi schimbe numele. O purtătoare de cuvânt a organizaţiei a spus că această acţiune în justiţie încalcă libertatea de expresie.
Termenul "lesbiană" vine de la zeiţa şi poeta mitologică Sappho, născută în Lesbos. Sappho şi-a exprimat dragostea pentru o altă femeie într-un poem scris în secolul al VII-lea înainte de Hristos. Potrivit lui Lambrou, noi cercetări istorice au stabilit că Sappho avea o familie şi s-a sinucis din dragoste pentru un bărbat.