Peste un milion de copii din Marea Britanie suferă de probleme mintale din cauză că sunt forţaţi să crească prea repede, potrivit unui raport emis de The Children's Society, preluat de thisislondon.co.uk.
Consumul exagerat de alcool, accesul din ce în ce mai mare la droguri, destrămarea familiilor şi presiunea de a fi la modă contribuie la creşterea numărului de copii cu probleme mintale, precum depresia, anxietatea, anorexia sau delincvenţa juvenilă.
Raportul cere să se ia măsuri pentru prevenirea problemelor de sănătate mintală care pot afecta viitorul tinerilor. De asemenea, autorii acestui raport cer părinţilor să se ocupe mai mult de copii pentru ca aceştia să stea departe de comportamentele anti-sociale, infracţiuni şi şomaj.
Sfaturi pentru părinţi.
Părinţii ar trebui să încurajeze mai frecvent copiii în loc să-i critice în mod repetat, stabilind însă limite clare, spun specialiştii.
Al cincilea dintr-o serie de şase rapoarte tematice, studiul s-a concentrat asupra sănătăţii copiilor, examinând comportamentul şi aprecierea de sine.
Coordonatorul studiului este profesorul Stephen Scott, specialist în comportament şi sănătatea copiilor la Institutul de psihiatrie din cadrul King's College din Londra.
Raportul s-a bazat pe datele colectate anul trecut de institut, care arată că numărul copiilor cu probleme emoţionale sau de comportament s-a dublat în perioada 1974 - 1999.
Atenţie la internet.
Printre probleme se numără şi site-urile de socializare, de tipul Bebo şi MySpace, care contribuie la creşterea presiunilor asupra copiilor de a fi, de exemplu, "cool" sau slab. Specialiştii mai spun că acţiunile de intimidare la care sunt supuşi unii copii se pot realiza foarte uşor în prezent, de la distanţă, datorită internetului.
Michele Elliott, de la asociaţia caritabilă Kidscape, spune că raportul indică faptul că părinţii sunt "responsabili pentru majoritatea" problemelor de care suferă copiii. "Copiii cresc mai repede şi noi ne aşteptăm ca ei să crească mai repede", a spus aceasta.
Avertizare.
"Dacă nu facem ceva acum, mobilitatea lor socială va avea un impact semnificativ asupra vieţii lor ulterioare, iar copiii de acum vor prezenta mai multe probabilităţi de a transmite factorii de risc propriilor lor urmaşi", potrivit cercetătorilor.
Acelaşi raport se mai concentrează asupra obezităţii infantile şi a stilului de viaţă sedentar care condamnă mii de copii la boli grave.