În societatea actuală, obsedată de un stil de viaţă cât mai sănătos, părinţii dezvoltă un sentiment de vină dacă nu oferă copiilor lor o dietă bogată în fibre provenite din fructe şi legume. Însă, în cazul copiilor mici, ce este prea mult chiar strică.
Specialiştii dieteticieni avertizează că o cantitate prea mare de fibre şi prea mică de grăsimi poate provoca o reducere a nivelului de vitamine din organism în cazul copiilor cu vârsta sub cinci ani.
Experţii spun că micuţii din această grupă de vârstă au necesităţi nutriţionale diferite faţă de copiii şcolari, pentru că organismul lor nu poate face faţă unor cantităţi mari de legume şi fructe.
Porţii prea mici.
Avertismentul medicilor britanici vine după ce au fost făcute publice rezultatele unui studiu efectuat în creşe şi grădiniţe: majoritatea porţiilor de mâncare servite copiilor erau prea mici. Doar 30% dintre instituţii furnizau mese care să conţină cantitatea potrivită de calorii.
Sarah Almond, dietetician pediatru, care a analizat rezultatele acestui studiu, a spus: „Ne aşteptam să descoperim că aceste instituţii servesc copiilor mese prea bogate în calorii, grăsimi saturate şi sare şi sărace în legume şi fructe”.
„Am descoperit, în schimb, că majoritatea creşelor au trecut în cealaltă extremă, oferind mese prea sărace în calorii, grăsimi saturate şi nesaturate şi prea bogate în legume şi fructe”, a adăugat aceasta.
Au nevoie de energie.
Copiii mici riscă astfel să sufere de deficienţe de dezvoltare, a concluzionat specialistul.
Almond, care este şi lector la Universitatea Brighton, a spus că micuţii cu vârsta sub cinci ani au nevoie de alimente care oferă energie multă, împărţite în mai multe mese mici, de-a lungul întregii zile.
O dietă prea bogată în fibre provenite din fructe şi legume poate inhiba capacitatea organismului de a absorbi alţi nutrienţi, inclusiv minerale importante, precum fierul, esenţiale pentru creştere, dar şi pentru dezvoltarea sistemelor sangvin şi imunitar.
Fibrele oferă copiilor o senzaţie rapidă de saţietate, împiedicându-i să consume ulterior caloriile de care au nevoie pentru creştere.
Extrema cealaltă.
„Pentru că un număr semnificativ de copii stau la creşă 12 ore zilnic, hrana primită în aceste instituţii este foarte importantă”, a declarat Almond pentru cotidianul Observer. Spre deosebire de şcoli, în Marea Britanie nu există un set de reglementări în ceea ce priveşte hrana oferită în creşe şi grădiniţe.
Neil Leitch, de la Pre-School Learning Alliance, spune că aceste instituţii „se concentrează prea mult asupra mesajului de a se consuma cinci porţii de fructe şi legume zilnic”.
„Conţinutul nutriţional al meselor copiilor foarte mici constituie o chestiune ştiinţifică, iar creşele nu au cunoştinţe bogate despre caloriile vitale, grăsimi, carbohidraţi, zaharuri, proteine, vitamine şi minerale”, a adăugat acesta.
Alt studiu.
Un studiu separat, efectuat tot în Marea Britanie, indică faptul că mamele cumpără în prezent mai multe fructe şi legume şi cantităţi mai mici de ciocolată şi chipsuri pentru copiii lor.
Coşul de cumpărături conţinea cu aproape 10% mai multe alimente sănătoase la sfârşitul studiului, care a durat un an, şi cu aproape 5% mai puţine gustări bogate în zahăr şi grăsimi.
La studiu, realizat de compania de produse alimentare Crosse & Blackwell, au participat 500 de familii cu copii cu vârste sub 16 ani.
(19 apr 2008, 21:32:22
EU TOT N-AM INTELES!
DAR BINE!