Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 apr 2008 - Anul XIII, nr. 92 (3773)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Plantele s-ar putea dezvolta pe solul lunar

O echipă de cercetători asociată Agenţiei spaţiale europene a demonstrat că plante precum gălbenelele se pot dezvolta pe soluri pietroase ca cel al Lunii fără să aibă nevoie de fertilizatori, potrivit unui studiu prezentat la o conferinţă a Uniunii Europene de Geoştiinţe, la Viena, informează BBC.

Cultivarea plantelor pe Lună este un prim pas spre colonizarea satelitului natural al Pământului.

Însă conceptul nu este un scop oficial al Agenţiei spaţiale europene (ESA), iar unul dintre oficialii organizaţiei a spus că ideea ţine de literatura SF.

Studiul a fost prezentat la conferinţa organizată de European Geosciences Union (EGU), cea mai mare reuniune anuală a celor care se ocupă de studierea Pământului, a climei şi a vecinilor din spaţiu.

Cultivarea plantelor pe lună ar fi un instrument util de studiere a modului în care viaţa se adaptează la condiţiile lunare, este de părere Bernard Foing, cercetător la Centrul european de tehnologie şi cercetare a spaţiului (Estec) din Olanda.

"Am aduce (pe Lună, n.r.) un sistem de circulare şi recuperare a apei, care este acelaşi tip de sistem pe care vrei să-l dezvolţi atunci când creezi un sistem de sprijin al vieţii primitive", a spus acesta.

În principiu, aducerea pe Lună a unor seturi de seminţe şi nutrienţi şi crearea unei surse de apă şi a unei atmosfere artificiale ar fi diferită faţă de cultivarea plantelor pe staţiile spaţiale, lucru care s-a realizat de câteva ori. În afara câmpului magnetic protector al Pământului, plantele ar fi supuse unor doze mari de radiaţii.

Noua etapă, după experimentele raportate la conferinţa EGU, este eliminarea necesităţii de a aduce nutrienţi şi sol de pe Pământ.

O echipă de cercetători, coordonată de Natasha Kozirovska şi Irina Zaetz, de la Academia de ştiinţe naţională din Kiev, au plantat gălbenele în anorthosit fărâmiţat, un tip de rocă ce se găseşte pe Pământ, similar solului lunar. În anorthositul steril, plantele nu s-au dezvoltat. Însă, după ce s-au adăugat în sol diferite tipuri de bacterii, plantele au înflorit. Se pare că bacteriile au extras din rocă elementele de care aveau nevoie plantele, precum potasiul.

Foing, care a prezentat studiul la conferinţă, spune că nu există motive pentru care principiul să nu poată fi aplicat pe Lună. Dar, a adăugat acesta, cercetătorii ar putea merge mai departe, selectând plante şi bacterii special adaptate la solul lunar sau modificând genetic noi tulpini.

În ultimii zece ani, interesul pentru explorarea Lunii a renăscut. Prima sondă selenară a Europei, Smart-1, s-a prăbuşit controlat, în septembrie 2006, pe suprafaţa Lunii, la finalul unei misiuni ştiinţifice reuşite cu durata de 16 luni, care a permis observarea polilor satelitului natural al Terrei.

Sondele chineză Chang'e 1 şi japoneză Kaguya au fost lansate pe Lună anul trecut, în timp ce sonda indiană de explorare Chandrayaan 1 va fi lansată în următoarele luni.

SUA a anunţat că intenţionează să ajungă pe Lună până în 2020.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Plantele s-ar putea dezvolta pe solul lunar.
 Vizualizări articol: 664 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Plantele s-ar putea dezvolta pe solul lunar0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei