Primul născut al familiei este, de obicei, pedepsit mai frecvent şi mai sever decât fraţii săi mai mici, pentru că părinţii se străduiesc să-şi impună autoritatea, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în Economic Journal şi preluat de telegraph.co.uk.
Primii născuţi prezintă mai multe probabilităţi de a primi pedepse financiare - precum lipsa banilor de buzunar, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Maryland, SUA.
Totuşi, după ce apar copiii mai mici, aceştia sunt lăsaţi din ce în ce mai frecvent să scape nepedepsiţi, pentru că părinţii se simt obosiţi din cauza acestei aşa-zise "iubiri dure".
Studiul indică faptul că al doilea, al treilea sau al patrulea copil născut în familie prezintă o mai mare probabilitate de a "deraia" după ce creşte. Potrivit cercetătorilor, aceştia prezintă mai mari probabilităţi de a renunţa la studii, a consuma alcool şi/ sau droguri sau a deveni părinţi adolescenţi.
Noi întrebări.
Studiul ridică noi întrebări în ceea ce priveşte modalităţile alese de părinţi pentru a-şi educa urmaşii.
Ginger Zhe Jin, coautor al acestui studiu, spune că părinţilor iubitori le este din ce în ce mai greu să se angajeze în această relaţie de «dragoste dură», pentru că se simt din ce în ce mai puţin încurajaţi să-şi menţină reputaţia de partizani ai disciplinei.
"Din acest motiv, teoria prezice că ultimul născut (sau copilul unic), ştiind că are o mai mare probabilitate de a scăpa de pedepse faţă de cei mai mari ca el, prezintă, în medie, mai multe riscuri de a avea un comportament nepotrivit", a spus Jin.
Studiul a fost realizat pe baza datelor puse la dispoziţie de Oficiul de statistică a muncii din SUA. Potrivit studiului, primii născuţi aveau, în general, mai puţine probabilităţi de a avea un comportament agresiv în adolescenţă, în timp ce copiii mai mici erau mai talentaţi în a "fenta sistemul", după ce îşi dădeau seama cum sunt trataţi de părinţi fraţii mai mari.