Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 apr 2008 - Anul XIII, nr. 85 (3766)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Plante de apartament

Datura sau Trompeta îngerilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Datura este un arbust originar din America de Sud (Peru şi Chile) şi din regiunile secetoase din Mexic. Frunzele mari sunt uşor catifelate. Ceea ce impresionează cel mai mult la această plantă sunt florile în formă de pâlnie sau trompetă, motiv pentru care planta este cunoscută sub denumirea populară de Trompeta îngerilor. Florile au dimensiunile destul de mari şi pot avea diferite culori: roz, violet sau portocaliu.

Planta poate ajunge până la o înălţime de 120 de centimetri. Este foarte ramificată, având frunze mari, de culoare verde închis.

Datura este o plantă otrăvitoare, conţinând o serie de alcaloizi toxici pentru om.

Este indicat să vă spălaţi pe mâini în cazul în care aţi atins frunzele. În cazul ingerării, simptomele sunt: dezorientare, pierderea memoriei, stări de agitaţie, care se pot finaliza prin stop cardiac. Planta nu trebuie sub nici o formă lăsată în apropierea copiilor.

 

Îngrijire

Datura se cultivă în special în apartament. Preferă locurile luminoase, aflate în bătaia directă a soarelui. În zonele cu ierni blânde, poate fi cultivată şi afară, chiar dacă tinde să-şi piardă frunzele în anotimpul rece. Vara, creşterea plantei este intensă. Se udă din belşug şi i se administrează la una-două săptămâni îngrăşăminte. Iarna este recomandat ca planta să fie udată mai rar. Trebuie evitată acumularea de apă în ghiveci, în caz contrar, putând duce la putrezirea rădăcinilor. Frunzele trebuie pulverizate cu apă doar în cazul în care aerul este uscat şi cald. Pământul trebuie să fie permeabil, poros, bine drenat şi bogat în materii organice. Primăvara trebuie îndepărtate ramurile uscate.

 

Înmulţire, paraziţi şi boli

Înmulţirea se poate realiza primăvara, prin seminţe. Trebuie să ştiţi că speciile hibride, în general, nu produc flori identice cu cele ale plantei-mamă. Ea poate fi, de asemenea, înmulţită şi prin butaşi. Aceştia se pun într-un vas de sticlă sau într-un substrat nisipos umed, unde se lasă să facă rădăcină, apoi se plantează în ghivece.

Datura este destul de rar atacată de paraziţi sau boli. Cu toate acestea, poate fi victima musculiţei albe, în special vara, în cazul plantelor cultivate în interior, sau a păianjenului roşu, care apare în condiţii de aer uscat. Paraziţii pot fi combătuţi cu ajutorul insecticidelor din comerţ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Datura sau Trompeta îngerilor.
 Vizualizări articol: 3380 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 3 voturi
Datura sau Trompeta îngerilor3.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei