joi, 3 apr 2008 - Anul XIII, nr. 79 (3760)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dialogul cu sine le este util copiilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Data viitoare când vă vedeţi copiii vorbind singuri, nu vă faceţi probleme în această privinţă, căci, de curând, s-a descoperit că, în general, micuţii care vorbesc cu ei înşişi reuşesc să execute mai bine activităţile pe care le fac. Studiul, condus de profesorul Adam Winsler din cadrul Universităţii „George Mason”, a arătat că preşcolarii se descurcă mai bine la activităţile fizice atunci când vorbesc cu ei înşişi (fie spontan, fie când acest lucru le este comandat de un adult) decât atunci când tac.

„De multe ori, copiii cu vârste mici vorbesc în timp ce îşi desfăşoară activităţile zilnice, iar părinţii şi profesorii nu ar trebui să considere acest lucru ciudat sau rău. Dimpotrivă, ei ar trebui să asculte cu atenţie ce vorbesc micuţii, pentru că aceste cuvinte sunt o fereastră deschisă asupra minţii copiilor”, a explicat Winsler.

În timpul studiului efectuat, copiii au fost supuşi unor teste de aptitudini pe care le-au efectuat iniţial în tăcere, apoi au fost lăsaţi să vorbească în timp ce lucrau. S-a constatat că 78 la sută dintre ei au obţinut rezultate cel puţin la fel de bune la testele date a doua oară.

Cercetătorii susţin că limbajul personal al micuţilor îi ajută pe aceştia să îşi îmbunătăţească aptitudinile de comunicare cu lumea.

„Acest limbaj vine din interiorul fiecăruia, iar când limbajul personal trebuie să se îmbine cu cel social, copiii folosesc propriile cuvinte în această perioadă de tranziţie, care este critică şi care îi defineşte ca fiinţe”, a adăugat Winsler.

El a efectuat acelaşi studiu şi pe un eşantion de copii ce sufereau de autism şi a constatat că şi aceştia vorbesc cu ei înşişi şi că monologul îi ajută în efectuarea activităţilor. „Copiii cu autism au probleme cu limbajul extern, social, aşa că psihologii au presupus că şi limbajul personal are de suferit din această cauză. Însă studiul nostru a arătat că nu se întâmplă aşa. Şi pentru copiii autişti limbajul personal reprezintă un instrument eficient, care îi ajută să îşi efectueze activităţile zilnice”, a explicat Adam Winsler.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dialogul cu sine le este util copiilor.
 Vizualizări articol: 457 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dialogul cu sine le este util copiilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei