România trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora oficială de vară, ceasurile urmând să fie date înainte cu o oră, astfel că ora 3.00 va deveni 4.00.
Împreună cu ţările din spaţiul comunitar România va adopta, astfel, aşa-numitul orar de vară, conform directivei europene privind schimbarea orei.
Această iniţiativă a început să se generalizeze în 1974, când a avut loc prima criză a petrolului. Atunci, unele ţări au hotărât să-şi dea ceasul înainte pentru a profita de lumina soarelui şi a consuma mai puţin curent electric pentru iluminat.
Potrivit estimărilor Institutului pentru diversificare şi economisire a energiei (IDAE), cheltuielile în materie de iluminat în sectorul casnic pot scădea cu 5% în Spania în perioada în care se aplică această schimbare de oră.
În sectorul comercial şi al serviciilor, cheltuielile scad cu 3% datorită reducerii consumului de aer condiţionat.
Directiva europeană stipulează data de începere a perioadei în care funcţionează "ora de vară" (ultima duminică din luna martie, în care ceasul se dă înainte cu o oră) şi sfârşitul perioadei (ultima duminică a lunii octombrie, când se dă înapoi cu o oră).
Marea Britanie şi Portugalia îşi vor da înainte ceasurile tot cu o oră, dar aceste ţări sunt deja în urmă cu o oră faţă de celelalte state membre ale UE.