Vanilia poate fi considerată cel mai popular condiment din lume atunci când vine vorba despre dulciuri.
Istoric.
Vanilia este o orhidee tropicală căţărătoare, originară din sud-estul Mexicului şi Guatemala. Numele derivă din numele spaniol al mirodeniei, „vainilla“, şi este diminutivul pentru „vaina“, care înseamnă „teacă, păstaie“, probabil datorită formei fructului. Vanilia este folosită încă din epoca precolumbiană. Maiaşii şi aztecii foloseau vanilia pentru a aroma o băutură specială făcută din apă, boabe de cacao şi mirodenii.
Spre deosebire de alte condimente, procesarea vaniliei este destul de complicată. Păstăile proaspete nu au nici un gust, ele trebuind tratate, operaţiune care durează în medie şase luni. În natură, vanilia este polenizată numai de albinele mexicane şi de păsările colibri, capabile să penetreze membrana dură care separă pistilul de staminele plantei. În afara Mexicului, vanilia trebuie polenizată manual. Acest procedeu complicat face ca vanilia să fie unul dintre cele mai costisitoare condimente din lume.
În Europa, vanilia a fost folosită pentru prima dată în aceleaşi scopuri ca şi în America, pentru a aroma ciocolata de băut, foarte populară în rândul nobililor în secolul al XVII-lea. Ulterior, ea a început să fie utilizată şi la prepararea dulciurilor.
Vanilia este esenţială pentru multe reţete de prăjituri, checuri, budinci şi băuturi dulci pe bază de lapte. Multe dintre produsele de patiserie din Germania, Austria sau Cehia se servesc de multe ori cu sosuri fierbinţi aromate cu vanilie. Statele Unite sunt cel mai mare consumator de vanilie din lume, urmate de ţările din Europa, în special Franţa.
Vanilina, o alternativă ieftină.
Un lucru pe care însă puţini oameni îl ştiu este acela că majoritatea produselor industriale cu aromă de vanilie nu conţin vanilie adevărată, ci mult mai ieftina vanilină sintetică, care are un miros asemănător condimentului original, dar îi lipseşte aroma subtilă a acestuia. Cu rare excepţii, chiar şi în cazul îngheţatei de vanilie este folosită vanilina. Îngheţata de vanilie făcută cu extras de vanilie naturală sau cu păstai de vanilie poate fi recunoscută după seminţele mici şi negre din îngheţată. Aceasta este însă relativ rară şi, prin urmare, şi mai scumpă.
Vanilia este utilizată şi pentru preparatele sărate, în special în bucătăria orientală şi africană.
Ponturi.
Câteva picături de esenţă de vanilie adăugate în salata de fructe sau în sosurile pe bază de citrice fac ca acestea să devină mai puţin acide. Vanilia este ideală pentru diminuarea aromelor prea puternice ale celorlalte ingrediente folosite la prăjituri sau sosuri şi neutralizează gustul ardeilor iuţi, evidenţiind în schimb gustul dulceag al acestora.
Vanilia este un excelent calmant pentru durerile de stomac, câteva picături într-un pahar cu apă minerală reuşind să facă minuni. De asemenea, diminuează senzaţia de usturime în cazul în care v-aţi ars limba cu un lichid fierbinte.
Despre vanilie se spune, de asemenea, că este un bun afrodisiac. Civilizaţiile străvechi din America serveau băuturi pe baza de vanilie doar regilor, considerând că doar ei meritau să se bucure de acest efect miraculos. În urma studiilor efectuate în prezent, şi cercetătorii zilelor noastre au ajuns la concluzia că vanilia este un puternic stimulent erotic mai ales pentru bărbaţi.