Formele de viaţă devin din ce în ce mai complexe, potrivit legii evoluţiei speciilor, şi foarte rar invers, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii canadieni şi britanici, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, informează AFP.
Analiza evoluţiei familiei crustaceelor cu ajutorul datelor din catalogul fosilelor din ultimii 550 de milioane de ani a scos la iveală faptul că extrem de puţine ramuri ale acestor forme de viaţă au evoluat pentru a deveni mai simple ca structură biologică faţă de strămoşii lor, potrivit autorilor acestui studiu.
În majoritatea ramurilor crustaceelor se poate remarca o evoluţie din ce în ce mai complexă în structură şi caracteristici biologice.
"Dacă se pleacă de la un animal al cărui organism este cel mai simplu posibil, acesta prezintă mai degrabă probabilitatea de a evolua într-o direcţie mai complexă", a explicat Matthew Wills, biolog la Universitatea din Bath, Marea Britanie, coautor al studiului.
Mai devreme sau mai târziu în cursul evoluţiei, organismele ating un anumit grad de complexitate când este posibil să se întoarcă şi să redevină simple, spun autorii studiului.
"Cel mai surprinzător lucru este că aproape nicio familie de crustacee nu s-a întors pe scara evoluţiei, aproape toate ramurile devenind, în paralel, din ce în ce mai complexe", mai spus autorii.
Cele câteva excepţii de la regulă sunt specii de crustacee care trăiesc ca paraziţi sau în habitate izolate, precum grotele marine.
Însă, pentru majoritatea crustaceelor, lupta pentru supravieţuire este forţa care determină evoluţia spre organisme din ce în ce mai complexe, se indică în studiu.
"Rezultatele studiului arată cum s-a produs acest fenomen de creştere a complexităţii", subliniază biologii.
Corpul crustaceelor este format din segmente care se repetă. La crustaceele rudimentare, toate segmentele sunt similare. La speciile mai complexe, precum crevetele sau homarii, fiecare segment este diferit, unele purtând antenele, altele - maxilarele, altele - înotătoarele şi altele - canalele auditive.