miercuri, 19 mar 2008 - Anul XIII, nr. 66 (3747)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Formele de viaţă, din ce în ce mai complexe pe parcursul evoluţiei

Formele de viaţă devin din ce în ce mai complexe, potrivit legii evoluţiei speciilor, şi foarte rar invers, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii canadieni şi britanici, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, informează AFP.

Analiza evoluţiei familiei crustaceelor cu ajutorul datelor din catalogul fosilelor din ultimii 550 de milioane de ani a scos la iveală faptul că extrem de puţine ramuri ale acestor forme de viaţă au evoluat pentru a deveni mai simple ca structură biologică faţă de strămoşii lor, potrivit autorilor acestui studiu.

În majoritatea ramurilor crustaceelor se poate remarca o evoluţie din ce în ce mai complexă în structură şi caracteristici biologice.

"Dacă se pleacă de la un animal al cărui organism este cel mai simplu posibil, acesta prezintă mai degrabă probabilitatea de a evolua într-o direcţie mai complexă", a explicat Matthew Wills, biolog la Universitatea din Bath, Marea Britanie, coautor al studiului.

Mai devreme sau mai târziu în cursul evoluţiei, organismele ating un anumit grad de complexitate când este posibil să se întoarcă şi să redevină simple, spun autorii studiului.

"Cel mai surprinzător lucru este că aproape nicio familie de crustacee nu s-a întors pe scara evoluţiei, aproape toate ramurile devenind, în paralel, din ce în ce mai complexe", mai spus autorii.

Cele câteva excepţii de la regulă sunt specii de crustacee care trăiesc ca paraziţi sau în habitate izolate, precum grotele marine.

Însă, pentru majoritatea crustaceelor, lupta pentru supravieţuire este forţa care determină evoluţia spre organisme din ce în ce mai complexe, se indică în studiu.

"Rezultatele studiului arată cum s-a produs acest fenomen de creştere a complexităţii", subliniază biologii.

Corpul crustaceelor este format din segmente care se repetă. La crustaceele rudimentare, toate segmentele sunt similare. La speciile mai complexe, precum crevetele sau homarii, fiecare segment este diferit, unele purtând antenele, altele - maxilarele, altele - înotătoarele şi altele - canalele auditive.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Formele de viaţă, din ce în ce mai complexe pe parcursul evoluţiei.
 Vizualizări articol: 464 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Formele de viaţă, din ce în ce mai complexe pe parcursul evoluţiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Desert cu mere şi struguri 2 porţii – 25 minute 4 felii de franzelă2 ouă150ml lapte100g unt2 mere100g struguri3 linguri zahăr1 lămâie1 lingură seminţe de susan Scoateţi cotoarele merelor, fără a le curăţa de coajă. Tăiaţi-le apoi în... Citeşte