Gastronomia japoneză poate să se exporte inspirându-se din modelul de succes al implementării sportului nipon judo în străinătate, care a combinat respectul tradiţiilor cu supleţea codurilor, au anunţat promotorii bucătăriei din arhipelag.
Noua Organizaţie a restaurantelor japoneze din străinătate (ORJ), supranumită impropriu, potrivit liderilor săi, "poliţia sushi-urilor" în presa occidentală, şi-a prezentat priorităţile: „promovarea unei bucătării japoneze rafinate, bună pentru sănătate”, a declarat preşedintele ORJ, Yuzaburo Mogi.
Potrivit lui Mogi, cel mai bun mod de a dezvolta gastronomia japoneză este să urmeze exemplul dat de judo, o artă marţială japoneză care „s-a exportat, dar şi-a păstrat autenticitatea”.
„Judo a ştiut să facă anumite concesii”, de exemplu, să autorizeze kimono-urile colorate sau să introducă categoriile de greutate, două reguli care nu există în versiunea originală a acestui sport japonez, a explicat acesta. Însă sportul şi-a păstrat autenticitatea menţinând „calendarul ancestral” al competiţiilor, a subliniat Mogi.
După acest model, bucătarii japonezi trebuie să dea dovadă de „deschidere a spiritului”, de exemplu, să accepte recunoaşterea unor produse ca „parte integrantă” a gastronomiei nipone.
Mogi a dat ca exemplu „ruladele californiene”, rulade de orez umplute cu legume şi vândute la preţ de nimic în restaurantele japoneze din străinătate, sau „instant ramen”, tăiţeii instant.
ORJ va face campanie pentru „asigurarea securităţii şi igienei bucătăriei japoneze” în restaurante, pentru a evita producerea unor intoxicaţii alimentare de tipul celor semnalate în străinătate. În acest sens, ORJ a deschis filiale la Bangkok, Shanghai, Taipei, Amsterdam, Londra şi Los Angeles.
Susţinut de ministerul japonez al Agriculturii, ORJ va da etichete restaurantelor japoneze de prestigiu.
Japonia estimează că numărul „restaurantelor japoneze” din lume atinge cifra de 25.000. Numărul acestora ar urma să se dubleze în doar câţiva ani.