Fericirea nu poate fi cumpărată, însă se pare că aceasta poate fi moştenită, a descoperit o echipă de cercetători britanici şi australieni, care au prezentat joi rezultatele unui studiu, informează Reuters.
Studiul, care a cuprins aproape 1.000 de perechi de gemeni identici şi neidentici, a descoperit că există gene care controlează trăsăturile de personalitate responsabile de fericirea indivizilor, în vreme ce factori precum relaţiile cu ceilalţi oameni, sănătatea şi cariera sunt responsabile de restul bunăstării unei persoane.
"Am descoperit că aproximativ jumătate din diferenţele în fericire sunt determinate genetic", a declarat Tim Bates, cercetător la Universitatea din Edinburgh, cel care a condus studiul. "E un lucru chiar surprinzător", a mai spus el.
Cercetătorii le-au adresat voluntarilor - cu vârste cuprinse între 25 şi 75 de ani - o serie de întrebări cu privire la personalitatea lor, cât de tare se îngrijorează şi cât de satisfăcuţi sunt de vieţile lor.
Deoarece gemenii identici împart aceleaşi gene, iar ceilalţi nu, cercetătorii au putut identifica genele care predispun la fericire.
Oamenii sociabili, activi, stabili, muncitori şi conştiincioşi tind să fie mai fericiţi, a raportat publicaţia Psychological Science.
Aceste descoperiri reprezintă o piesă importantă din "puzzle-ul" înţelegerii mai bune a depresiei şi a cauzelor care fac oamenii mai fericiţi sau mai trişti, a mai spus Bates.
Oamenii care moştenesc trăsături de personalitate pozitive ar putea, în concluzie, să aibă o "rezervă" de fericire cu ajutorul căreia să se echilibreze în perioadele stresante.