joi, 28 feb 2008 - Anul XIII, nr. 49 (3730)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Plante de apartament

Curcuma, decorativă dar şi cu întrebuinţări multiple

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Curcuma aparţine familiei Zingiberraceae, plante importante în domeniul medicinei, dar şi în cel alimentar. Acestea sunt răspândite în special în regiunile tropicale din Asia, India, Indonezia şi Australia. Curcuma se cultivă însă şi ca plantă ornamentală, în special pentru flori. Aceasta are un rizom (tulpină subpământeană) gros, cărnos, asemănător celui de stânjenel. Rădăcina este folosită adesea în industria alimentară pe post de colorant. S-a constatat că preparatele din curcumă stimulează puternic secreţia de bilă. Planta poate fi folosită ca stimulent digestiv şi, cu moderaţie, în condimentarea alimentelor.
Curcuma are frunze lungi în formă de lance, rigide, lucioase şi de culoare verde deschis. Vara, în vârful tulpinilor înalte de aproximativ 60-70 de centimetri apar florile de culoare rozalie, care au o formă particulară şi care trăiesc câteva săptămâni. În Europa, Curcuma se cultivă în general ca plantă de apartament. În zonele cu climă blândă poate fi cultivată însă şi în grădină, unde formează tufe spectaculoase.

Îngrijire.
Curcuma preferă zonele cu temperaturi care depăşesc 12-15 grade Celsius, inclusiv în lunile de iarnă. Planta trebuie ţinută într-un loc luminos, însă ferită de razele directe ale soarelui, care pot provoca arsuri frunzelor. Iarna, ghivecele trebuie ţinute la adăpost de frig. Curcuma are nevoie de un climat cald şi umed pentru a se dezvolta armonios. Din martie şi până în septembrie trebuie udată abundent şi cu regularitate, evitând însă acumularea apei în vasul ghiveciului. Pământul nu trebuie lăsat să se usuce între udări. Dacă aerul este uscat, frunzele se pot veşteji la vârfuri, de aceea este recomandată pulverizarea acestora cu apă pentru creşterea umidităţii. La începutul toamnei, frunzele încep să îngălbenească şi, din acest moment, planta nu mai trebuie udată sau se udă cel mult o dată pe lună folosindu-se foarte puţină apă. Iarna, planta se păstrează în încăperi luminoase la o temperatură de 18 grade Celsius. Poate suporta chiar şi 12 grade Celsius în situaţii extreme şi pentru perioade scurte de timp. Se reîncepe udarea în luna martie, atunci când încep să apară noile frunze. Curcuma se cultivă într-un teren bogat în materie organică, bine drenat şi uşor acid. Planta nu necesită îngrăşăminte dacă pământul este bogat şi se schimbă anual.

Înmulţire, paraziţi şi boli.
Înmulţirea se poate face primăvara prin despărţirea rizomilor. Se recomandă divizarea plantei o dată la doi ani, atunci când s-a format o tufă destul de bogată. Rizomii de Curcuma au forme diferite în funcţie de specie. Fiecare rizom se plantează singur într-un ghiveci de dimensiuni medii.
În general, Curcuma nu este atacată de paraziţi sau boli. Foarte rar se întâmplă să fie afectată de coşenile. Dacă planta este udată în lunile de iarnă, rădăcinile pot putrezi, provocând moartea rapidă a plantei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Curcuma, decorativă dar şi cu întrebuinţări multiple.
 Vizualizări articol: 660 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Curcuma, decorativă dar şi cu întrebuinţări multiple0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă de ciuperci 4 porţii - 40 minute 450g ciuperci 2 linguri ulei de măsline1 ceapă300ml lapte 850ml supă de legume8 felii de pâine de secară sau neagră50g unt topit2 căţei de usturoi75g caşcaval ras± sare, piper ... Citeşte