Un profesor japonez a inventat o maşină de măsurat râsul şi o nouă unitate de măsură, "ah", pentru a stabili dacă veselia unei persoane este sinceră, cinică sau ironică, informează AFP.
"Potrivit teoriei mele, imediat ce creierul detectează ceva amuzant, diafragma se pune în mişcare", a spus Yoji Kimura, profesor de ştiinţe ale comunicării la Universitatea din Kansai, Osaka, purtător de cuvânt al mai multor umorişti japonezi.
Profesorul a pus nişte electrozi pe corpurile voluntarilor, mai ales la nivelul stomacului, şi a măsurat diafragma şi muşchii. Maşina poate căuta de până la 3.000 de ori pe secundă semnalele electrice produse de corp în cazul în care există motiv de râs.
Potrivit inventatorului, această precizie permite stabilirea tipului de râs, dacă cineva râde cu toată inima sau se forţează, dacă persoana este cinică sau ironică.
Kimura a stabilit unitatea de măsură a râsului, "ah"-ul. "Am descoperit că râsul copiilor este mai spontan, cu zece "ah"-uri pe secundă, de două ori mai intens decât cel al adulţilor", a explicat acesta.
Cercetătorul a luat în calcul o marjă în cazul adulţilor, care îşi pierd spontaneitatea pentru că se întreabă dacă este potrivit să râdă în funcţie de situaţie.
Profesorul distinge patru etape posibile într-un râs: detenta, ieşirea din normă, râsul din toată inima şi, în cele din urmă, câteodată, hohotele de râs.
Pentru cercetător, înţelegerea mecanismului de răspândire a râsului de la o persoană la alta "este cheia sufletului uman".
În opinia lui Kimura, râsul permite omului să plece din nou dintr-un punct pozitiv, "aşa cum se întâmplă cu restartarea calculatoarelor". Şi cercetătorul crede că, astfel, umanitatea este capabilă să treacă de la "un secol de război, la un secol de umor şi toleranţă".
(23 feb 2008, 21:21:47