Cercetătorii australieni au creat, cu ajutorul nanotehnologiei, materiale pe bază de lână şi mătase care se curăţă singure, informează telegraph.co.uk.
Şosetele de lână, fustele şi cravatele de mătase se pot curăţa singure de pete dacă sunt expuse la soare, spun cercetătorii.
Secretul constă într-un înveliş exterior cu nanoparticule, utilizat deja pentru menţinerea curăţeniei geamurilor.
Lâna şi mătasea, care sunt compuse dintr-o proteină naturală numită keratină, sunt cele mai utilizate şi apreciate materiale în industria confecţiilor. Totuşi, ele sunt greu de curăţat şi pot fi uşor deteriorate de agenţii chimici utilizaţi în curăţătorii.
Cercetătorii de la Universitatea Monash, Victoria, Australia, au creat ţesături din lână cu înveliş de nanoparticule (particule de cinci nanometri) compus din dioxid de titaniu pur anatase, o substanţă utilizată ca pigment, cunoscută pentru capacitatea de a distruge elementele contaminante la expunerea la soare. Petele de murdărie sunt descompuse astfel de lumina solară.
Cercetătorii au reuşit astfel să cureţe pete de vin roşu după expunerea ţesăturii protejate timp de 20 de ore la lumină solară.
Învelişul protector nu este toxic, poate fi în permanenţă refăcut şi nu alterează structura ţesăturii.
În prezent, materialele sunt în faza de testare, însă vor fi lansate pe piaţă imediat ce cercetătorii vor primi aprobările tehnice şi comerciale necesare.
Studiul a fost publicat în Chemistry of Materials.